Home Paddo's Risico's

Risico’s van paddo’s/truffels

Door het gebruik van paddo’s kun je misselijk worden en/of hoofdpijn en dorst krijgen. Het gebruik van tripmiddelen zoals paddo’s versterkt stemmingen. Ook vervelende gevoelens zoals onrust, angst of verwarring kunnen door het gebruik van paddo’s worden versterkt. Je hebt minder controle over emoties en gedrag.

Fout gaan of bad trip

Paddo’s kunnen je angstig maken. De kans hierop is groter als je je lichamelijk of geestelijk niet goed voelt, ergens bent waar je je niet prettig voelt of je een (te) hoge dosis hebt genomen. Vervelende gevoelens worden versterkt. Het kan zo sterk zijn dat je geen onderscheid meer kunt maken tussen trip en werkelijkheid. Gewone dingen kunnen ineens heel bedreigend zijn.

Flashback

Het komt een enkele keer voor dat negatieve ervaringen van een paddotrip later terugkomen. Blowen, vermoeidheid of situaties die herinneren aan eerder gebruik, kunnen deze flashbacks veroorzaken. De trip wordt voor even opnieuw beleefd, terwijl je geen tripmiddel hebt gebruikt.

Problemen bij het zien/Hallucinogen Persisting Perception Disorder (HPPD)

Sommige mensen kunnen langer last houden van een vorm van flashbacksof visuele verstoringen.Dan kan er sprake zijn van HPPD. Bij deze stoornis heb je langdurig last van afwijkingen bij het zien. Je ziet zeer storende afwijkingen in kleur, vorm, beweging en contrast. Meestal gaan de klachten vanzelf weer weg, maar in sommige gevallen duren ze lang of zijn ze permanent.

Depersonalisatie en derealisatie (DPS)

Bij depersonalisatie voelen je eigen lichaam, gevoel of gedragingen vreemd aan.  Je lijkt jezelf niet echt meer te zijn. Bij derealisatie voelen de omgeving, de wereld om je heen, of andere mensen aan als vreemd. Dit kan beangstigend zijn. 

Psychoses

Door gebruik van paddo’s of truffels kunnen psychoses opwekken. Iemand die psychotisch is, heeft hallucinaties en wanen en weet soms niet meer wat echt is en wat niet. Als je aanleg hebt voor psychoses, kan het gebruik van tripmiddelen een (eerste) psychose oproepen. Van te voren weet je vaak niet of je hiervoor aanleg hebt. Houden klachten langer aan dan je zou verwachten? Of komen er nieuwe klachten bij? Neem dan contact op met het Landelijk Medisch spreekuur partydrugs.

Giftig

Paddo’s zijn moeilijk te onderscheiden van giftige soortgenoten. Als je zelf paddenstoelen gaat plukken, kijk dan uit voor giftige exemplaren.

Verslaving/afhankelijkheid

De kans op verslaving is klein. Vaak blijft het bij een enkele keer experimenteren. Na gebruik van sommige tripmiddelen ben je er tijdelijk minder gevoelig voor. Een periode niet gebruiken, is dan nodig om dezelfde effecten weer te kunnen ervaren. Soms raken mensen in zeer uitzonderlijke gevallen geestelijk afhankelijk van paddo’s. Dit kan vooral gebeuren bij mensen die ook veel andere drugs nemen.

Lichamelijke klachten

Van paddo’s en truffels kun je erg misselijk worden. De volgende klachten komen vaak voor: duizeligheid, buikpijn/buikkrampen, overgeven, rillingen, desoriëntatie en zweten. Deze ‘bodyload’ kan heel heftig zijn. Voor mensen die daar gevoelig voor zijn, is dat vaak een reden om geen tripmiddelen (meer) te gebruiken.

Rijvaardigheid

Paddo’s veranderen je waarneming en verslechteren je concentratie en reactievermogen. Het is levensgevaarlijk om onder invloed van tripmiddelen aan het verkeer deel te nemen. Ook na afloop kun je nog lang een slecht reactievermogen hebben, of gedesoriënteerd en ongeconcentreerd zijn. Neem ook dan niet zelf deel aan het verkeer.

Scroll naar boven