Home Test je drugs Hoe werkt het testen

Let op:

Let op aangepaste openstelling van de testservices, zie voor meer info drugs-test.nl.

Hoe werkt het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS)?

Het DIMS-bureau is ondergebracht bij het Trimbos-instituut. Het bureau verzamelt informatie over drugs via een landelijk netwerk van zestien deelnemers met testfaciliteiten in 22 plaatsen in Nederland.

Pillen

  • Voor pillen bestaat er een herkenningssysteem. Aan de hand van de uiterlijke kenmerken van een pil (o.a. diameter, dikte, kleur en logo) en een zuurtest wordt gekeken of de pil voorkomt op de herkenningslijst.
  • Op deze lijst staan pillen die in de afgelopen periode meerdere keren in het laboratorium geanalyseerd zijn. De lijst wordt wekelijks ge-update.
  • Wanneer de pil op deze lijst staat, krijg je meteen de uitslag te horen. Welke stof(fen) zit er in en hoeveel. Wordt de pil niet herkend, dan kun je de pil laten opsturen naar het laboratorium.

Poeders, capsules, vloeistoffen, etc

  • Om precies te kunnen nagaan welke stoffen er inzitten en hoeveel, worden deze doorgestuurd naar het laboratorium. Bij poeders en capsules wordt er wel meteen een zuurtest gedaan om een indicatie te krijgen om welk middel het gaat. Van poeders hebben we ongeveer 1/7 gram (150 mg) nodig voor een analyse in het laboratorium.

Uitslag

  • Na een week kan je bellen voor de uitslag. Je krijgt dan de volledige laboratoriumuitslag. Voor sommige middelen (GHB en LSD) duurt dit langer (2 weken). Ook wanneer het erg druk is, kan het iets langer duren voor de uitslag er is.
  • Bij inleverpunten worden geen testen gedaan. Zij sturen alles door naar het laboratorium.
  • Kijk bij Waar laten testen? waar je inleverpunten en testservices vindt. Hier kun je ook zien wanneer je langs kunt komen voor het testen.
  • Vrijwel alle drugs kun je laten testen (XTC, cocaine, speed, ketamine, LSD, etc). De onderstaande middelen kun je niet laten testen:

> paddo’s
> medicijnen
> hasj en wiet
> anabolen
> alcohol
> grondstoffen voor drugs

Vergroot lettertype
Scroll to Top