Home XTC Dosering

XTC doseren

Hoeveel XTC moet je nemen?

  • Er bestaan XTC pillen in allerlei kleuren, soorten en maten. Aan de buitenkant kun je niet zien wat er precies inzit. Als je dit wilt weten kun je de pil laten testen bij een testservice. Kijk hier voor adressen van testservices.
  • IN een XTC-pil zit normaal gesproken MDMA, de werkzame stof in XTC. De dosis MDMA in pillen kan erg variëren. Zo zit in sommige pillen bijna niets en andere zijn super sterk. Ook zit er soms iets anders in dan MDMA, zoals bijvoorbeeld PMMA of mCPP. Dit zijn gevaarlijke stoffen en kunnen vervelende bijwerkingen geven. PMMA en te hoge doseringen MDMA kunnen leiden tot oververhitting, op hol slaande hartslag of bewusteloosheid. Met mogelijk zelfs de dood tot gevolg.
  • MDMA poeder en kristallen kun je ook bij de testservice laten testen. Bij pillen krijg je een uitslag in aantal milligrammen werkzame stof(fen) en bij poeders en kristallen krijg je uitslag in percentages werkzame stof(fen).
  • Een veilige dosis is niet aan te geven. Ook bij een lage dosering XTC kun je ernstige gezondheidsproblemen krijgen. Dit komt omdat sommige mensen zo gevoelig zijn voor XTC dat kleine hoeveelheden al gevaarlijk kan zijn. Het kan bijvoorbeeld voor oververhitting zorgen.
  • Hoe meer je neemt, hoe meer risico je loopt. Ervaren XTC-gebruikers gaan uit van een dosis van 1-1,5 mg per kilo lichaamsgewicht. Dat is voor iemand van 70 kilo 70-105 mg MDMA. Beginnende gebruikers kunnen beter een lagere dosis nemen om te kijken hoe ze reageren. Sommige mensen zijn gevoeliger dan anderen. 
  • Een dosering is alleen te berekenen als je je pil hebt laten testen: alleen dan weet je hoeveel MDMA er ongeveer in je pil zit. Uitgebreidere informatie hierover kun je krijgen via een testservice. 
  • Er zijn bijna alleen maar sterke XTC-pillen op de markt. Dit zijn XTC pillen met 150/200 milligram MDMA of meer. Dit brengt extra risico’s met zich mee. Lees hier meer over wat zijn de risico’s van het slikken van hele sterke XTC pillen.
  • Als je te veel XTC hebt genomen is er kans op overgeven, hoofdpijn en duizeligheid. Ga bij deze klachten naar de EHBO.

Hoe vaak kun je XTC gebruiken?

  • Als je vaker dan één keer per maand XTC slikt of hoge doseringen per keer neemt, wordt het typische XTC ‘love’ gevoel steeds minder. Je voelt je dan alleen nog maar opgepept. Meer slikken heeft geen zin.
  • Vaker dan 1x per maand slikken van ‘lichte’ of ‘gewone’ doseringen (zie rekenvoorbeeld) kan al riskant zijn voor je hersenen. Neem niet vaker dan 1x per 2 maanden.

Test je XTC gebruik

Scroll naar boven