Home Nieuws Afvalverwerker stopt proef met 'statiegeld' op gevaarlijke lachgascilinders: 'Rijk moet dit gaan oplossen'

Afvalverwerker stopt proef met ‘statiegeld’ op gevaarlijke lachgascilinders: ‘Rijk moet dit gaan oplossen’

Afvalverwerkers hebben problemen met lege lachgascilinders die ontploffen in hun ovens. Sinds lachgas vorig jaar verboden werd, is er een explosieve toename van deze cilinders in het afval. Het verbod heeft geleid tot meer illegale handel in wegwerpcilinders, wat resulteert in meer dumping. Dit veroorzaakt gevaarlijke situaties en aanzienlijke schade bij afvalverwerkers en gemeenten.

Afvalverwerkers probeerden een oplossing met ‘statiegeld’ op lege cilinders, maar de overheid moet nu ingrijpen en een landelijke oplossing bieden. Het kabinet lijkt echter geen retourvergoeding te willen geven, omdat dit als ondersteuning van drugsgebruik wordt gezien.

Het gebrek aan oplossing betekent dat de kosten uiteindelijk bij de burger terechtkomen, via hogere belastingen voor afvalverwerking. Afvalverwerkers weigeren ook steeds vaker om afval met mogelijk lachgascilinders te verbranden, wat leidt tot extra kosten voor gemeenten.

Het voorsorteren van afval om cilinders te verwijderen is tijdrovend en duur. De echte oplossing is dat mensen stoppen met het gebruik van lachgas. Anoniem blijven bij het inleveren van lege cilinders bij de milieustraat is in ieder geval nog mogelijk.

Lees het artikel van Casper de Gelder op EenVandaag.nl.

Meer info:

Scroll naar boven