Home Vraag Waar kun je lachgastanks weggooien?
wegwerp lachgastanks

Waar kun je lachgastanks weggooien?

Sinds 1 januari 2023 staat lachgas op lijst II van de Opiumwet. Dat betekent dat handel, productie en bezit verboden zijn. Het betekent ook dat lachgastanks of lachgascilinders verboden drugsafval is. In het verleden kon je een lachgastanks met borg kopen om die na afloop terug te brengen naar de leverancier. Dit is nu niet meer mogelijk. Daardoor zijn er nu voornamelijk wegwerp cilinders/tanks gekomen.

Problemen met wegwerp tanks

  • Er is meer zwerfafval door rondslingerende patronen.
  • Lachgascilinders worden bij het gewone afval weggegooid. Ze worden niet meer gerecycled en dat is slecht voor het milieu.
  • Milieustraten mogen lachgascilinders officieel niet aannemen omdat het valt onder drugsafval.
  • De lachgasflessen staan onder druk en kunnen ontploffen in bijvoorbeeld de afvalwagens of de afvalverbrandingsoven. Dit kan weer zorgen voor ongelukken. Mensen kunnen hierbij gewond raken.

Wat kun je doen om een lachgas tank wel veilig in te leveren?

  • Lege tanks of cilinders kun je toch het beste naar de milieustraat brengen. Dit kan anoniem. Meer informatie vind je op veiliginleveren.nl.
  • Werknemers van de milieustraat mogen lege lachgascilinders innemen, omdat het gaat om (gevaarlijk) afval en niet meer om drugs, zie ook rijksoverheid.nl. Bij de milieustraat kan gevaarlijk afval veilig worden opgeslagen en afgevoerd.

Bekijk ook: Afvalverwerker stopt proef met ‘statiegeld’ op gevaarlijke lachgascilinders: ‘Rijk moet dit gaan oplossen’ – Drugs en Uitgaan

Scroll naar boven