Home Nieuws Alcohol en coke gebruikt tijdens eerste weken zwangerschap: hoe erg is dat?

Alcohol en coke gebruikt tijdens eerste weken zwangerschap: hoe erg is dat?

Wat als blijkt dat je zwanger bent en je hebt de eerste weken flink gefeest met coke, drank en sigaretten? De verloskundige zegt vaakt dat het embryo tijdens de eerste twee weken voor voeding en zuurstof nog niet van de moeder afhankelijk is. Maar is dat wel zo?

“Dat is toch te kort door de bocht”, zegt Nori Jorna, klinisch verloskundige in het AMC en coördinator van de polikliniek voor zwangere vrouwen met drugsgerelateerde problemen. Incidenteel drugsgebruik bij zwangeren in het uitgaanscircuit komt ze geregeld tegen, zo is te lezen in het artikel van Alwin Kuiken.

“Zelfs in de eerste week, als het embryo zich langs de wand van de eileider in de richting van de baarmoeder beweegt, is er al contact met de moeder. Van alcohol, medicijnen en drugs is bekend dat ze dan al negatieve invloed kunnen uitoefenen. In de tweede week, bij de innesteling, worden de eerste, kleine bloedvaatjes al aangelegd. Bij incidenteel gebruik in begin van de zwangerschap zijn er wel degelijk risico’s, maar we moeten het ook weer niet overdrijven”.

Lees ook de FAQ over blowen en zwanger zijn.

Lees het hele artikel op Trouw.nl.

Scroll naar boven