Home Nieuws Als seks zonder drugs niet meer lukt

Als seks zonder drugs niet meer lukt

Deze week verschijnt het rapport Slammen in Nederland van Mainline, een stichting die zich bezighoudt met drugs en gezondheid. Knoops is mede-auteur van het rapport, Het onderzoek schetst een beeld van een subcultuur waarin seks en drugs onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Slammen is het injecteren van drugs.

Onderzoeksresultaten

Slammen is sinds 2015 meer geaccepteerd, de groep slammers groeit, het speelt zich niet meer af in geïsoleerde seksnetwerken. Er wordt openlijker over gesproken op datingapps en websites. Populaire slamdrugs als crystal meth en 3-MMC zijn vrij eenvoudig verkrijgbaar. Bij regelmatig slammen kunnen fysieke, mentale en seksuele klachten ontstaan. Zo’n één op de vijf respondenten verloor ooit de controle over het gebruik. De hulpverlening is nauwelijks toegerust voor de ingewikkelde combinatie van seks, drugs en soms onderliggende trauma’s.  

Hoeveel mensen doen aan slammen?
Knoops: “Dat is niet eenvoudig vast te stellen omdat slammen zich achter de voordeur afspeelt.” Mainline schat dat 0,5 tot 2 procent van de mannen die seks hebben met mannen en aan chemsex doen ervaring hebben met slammen. Knoops denkt dat het eerder om minimaal duizend dan om honderden mannen in Nederland gaat. Corona lijkt de trend te hebben versterkt, doordat mannen niet naar festivals of clubs konden. Daar voor in de plaats waren er meer seksfeesten thuis en online dates. De groep slammers is in vijf jaar breder geworden. „Eerst zagen we vooral 45-plussers, die op exclusieve feesten gebruikten. En daarvoor veel geld nodig hadden, omdat crystal meth veel duurder was. Nu spreken we ook twintigers die alweer gestopt zijn.” Er zijn ook swingers (hetero- en biseksuele koppels die seks met anderen hebben), die ervaring hebben met slammen.

Lees het hele artikel van Martine Kamsma op NRC.nl of op mainline.nl.
Lees meer over de invloed van drugs op seks.

Scroll naar boven