Home Nieuws Bijna een kwart van de jongeren verslaafd aan vapen: ‘Een vape bevat net zoveel nicotine als twee pakjes sigaretten’

Bijna een kwart van de jongeren verslaafd aan vapen: ‘Een vape bevat net zoveel nicotine als twee pakjes sigaretten’

Uit onderzoek van Trimbos-instituut blijkt dat 21 procent van de 12- tot 25-jarigen het afgelopen jaar heeft gevaped. Oorspronkelijk was de vape bedoeld om mensen van de sigaretten af te helpen. Voorstel is nu om voortaan enkel nog te kunnen vapen op doktersadvies. Is dat de oplossing?

Dit zeggen experts over de vape

Esther Croes, arts-epidemioloog bij Trimbos-instituut: “De tabaksindustrie heeft vapen met marketingtechnieken aantrekkelijk gemaakt voor jongeren. Eerst heette het e-sigaret, maar dat klonk te veel als sigaret, dus noemden ze het al snel ‘vape’. Dat werkt beter in een maatschappij waar de overheid het roken graag wil minderen.

Ook de smaakjes die vapes vaak hebben, zijn een marketingtruc. Smaken als ‘tompouce’ of ‘suikerspin’: er is geen volwassen roker die zegt dat dat smaakje ervoor heeft gezorgd dat hij of zij stopte met roken. De uitstraling is met glitters en kleurtjes ook interessant.

Op jonge leeftijd is je beloningscentrum gevoelig voor zulke beloningen. Ook bevatten de vapes nicotine-zouten. Deze zijn zachter in je keel dan ‘gewone’ tabak; je ademt ze in zonder dat je begint te hoesten of een vieze smaak proeft. Er mag geen reclame worden gemaakt voor roken, dus pakt de tabaks-industrie het zo aan.”

Lees het hele artikel van Amy van de Wiel van op Flair.nl.

Meer info:

Scroll naar boven