Home Vraag Is vapen minder slecht dan roken? Ik dacht het niet!

Is vapen minder slecht dan roken? Ik dacht het niet!

Is vapen minder schadelijk voor je gezondheid dan roken? Dat is wat de mensen jou vertellen die geld verdienen aan tabak en allerlei tabaksproducten (de tabaksindustrie). Maar daar klopt niks van! Uit onderzoek blijkt dat vapen ook schadelijk is. Vooral voor jongeren! Het kabinet wil dan ook een verbod op de vape met zoete smaakjes. Waarom dit zo is kun je lezen in dit artikel over vapen.

Wat is vapen eigenlijk?

Vapen doe je met een e-sigaret: een elektronisch apparaat dat de werking van een sigaret nadoet. In plaats van tabak zit er een vulling in met vloeistof (‘e-liquid’). Die vloeistof wordt verwarmd zodat er damp vanaf komt. Je ademt de damp in en dat wordt “vapen” genoemd. Het is dus een andere manier van roken. Sommige vapes zijn wegwerp vapes. Die kun je dus na het gebruik weg gooien bij het chemisch afval. Hier zit een batterij in, dus deze mag je niet in de prullenbak gooien. Andere vapes kun je vaker gebruiken. Die kun je bijvullen met vloeistof. De vapes lijken soms op een markeerstift of USB-stick. Vapes zijn er in allerlei kleuren en smaakjes, bijvoorbeeld energydrink, aardbeienijs of bubblegum. Het lijkt dus een leuk speeltje.

Is een vape slecht voor je?

Meestal krijg je door te vapen nicotine binnen. Nicotine is heel ongezond en kan leiden tot hartkloppingen, duizeligheid, misselijkheid, hoge bloeddruk en zelfs epileptische aanvallen. Wist je dat je al binnen drie dagen verslaafd kunt raken? Ook in de damp van elke vape zitten schadelijke stoffen. Vapen is dus slecht voor je gezondheid.

Is een vape zonder nicotine schadelijk?

In de meeste vapes zit nicotine, net als bij een tabakssigaret. Er zijn ook vapes zonder nicotine. Maar de damp van elke vape kan leiden tot irritatie en schade aan je longen. Ook zitten er kankerverwekkende stoffen in.

Maar vapen helpt toch om te stoppen met roken?

Ook dat klopt helaas meestal niet. Stoppen met roken met behulp van een vape lukt bijna nooit. Uit onderzoek blijkt dat vapen juist vaak een opstapje is naar roken, in plaats van een afstapje. Want mensen die vapen, roken vaak ook nog gewone tabakssigaretten. Je krijgt dan schade door roken plus vapen!

Het maakt de tabaksindustrie niet uit of je rookt of vapet. Als je maar verslaafd raakt aan hun product. Of dat nu een vape is of een tabakssigaret, Daar wil jij toch niet aan meedoen? Begin er gewoon niet aan.

Ik wil stoppen met roken/vapen

Heb jij hulp nodig bij het stoppen met roken of vapen? Kijk dan op ikstopnu.nl of bel gratis met medewerkers van de Stoplijn, telefoonnummer 0800 – 1995.

Lees meer


Scroll naar boven