Home Nieuws Dit type kater maakt het zwarte gat na een festival voor 1 op de 10 nóg erger

Dit type kater maakt het zwarte gat na een festival voor 1 op de 10 nóg erger

Heel wat mensen kampen dit weekend of morgen wellicht met een festivalkater. Voel jij je niet alleen fysiek belabberd, maar ook mentaal slecht? Dan is de kans groot dat je last hebt van ‘hangxiety’, oftewel een angstkater. Tom Evenepoel van De Druglijn geeft duiding. “Onder je hersenpan kaatst de bal terug.”

‘Hangxiety’ is een samentrekking van ‘hangover’, het Engelse woord voor kater, en ‘anxiety’, een overkoepelende term voor onrust, gespannen zijn, overmatig piekeren, angst en paniekaanvallen. Een mentale kater, zeg maar. Ook wel angstkater genoemd.

De verklaring? De invloed van alcohol op onze hersenen

Tom Evenepoel: “Alcohol is een verdovende stof. In eerste instantie vallen een aantal remmingen weg: je voelt minder schaamte, voelt je meer uitgelaten. Maar alcohol brengt je ook tot rust. We spreken niet voor niets over een ‘slaapmutsje’ of ‘een glaasje tegen de stress’. Je kan alcohol vergelijken met een warm dekentje dat zich om de stress wikkelt en gepieker tegengaat.”

Dat heeft alles te maken met een proces in onze hersenen. “Alcohol beïnvloedt de huishouding van neurotransmitters. Drinken geeft de bekende neurotransmitters dopamine, ons genotshormoon, en serotonine, ons gelukshormoon, een boost. Maar vooral het effect van alcohol op de neurotransmitters glutamaat en GABA speelt bij hangxiety een rol.”

Lees het hele artikel van Fleur De Backer op HLN.be.

Meer info

Scroll naar boven