Home Vraag Hoe komt het dat je van alcohol een kater krijgt?

Hoe komt het dat je van alcohol een kater krijgt?

De belangrijkste oorzaak van de kater is het vochtverlies tijdens het drinken. Ook wordt er bij de afbraak van alcohol door het lichaam een giftige stof gevormd (aceetaldehyde) die zorgt voor hoofdpijn en een trillerig gevoel. Andere redenen zijn irritatie van maagslijmvlies en de werking van andere soorten alcohol, de zogenaamde foezelalcoholen.

Meer details

De verschijnselen komen meestal 8 tot 12 uur na de roes.
Je voelt je slap, moe, misselijk, je moet (soms) overgeven en hebt koppijn.

De kater ontstaat door:

Vochtverlies
De belangrijkste oorzaak van de kater is het vochtverlies. Alcohol stimuleert de vochtafdrijving waardoor het lichaam uitdroogt. Alcohol zorgt er voor dat de nieren veel water uitscheiden. Daardoor krijg je veel ongeconcentreerde waterachtige urine. Door het vochtverlies voel je je de volgende dag slap en moe en heb je een droge mond.
Bij sterke drank krijg je nog minder vocht binnen dan bij bier, waardoor de kater heftiger is.
Het gebruik uit zuidelijke landen om een karaf water bij wijn drinken, is nuttig om vochtverlies te voorkomen.

Het ontstaan van de giftige stof aceetaldehyde
Een tweede oorzaak van de kater ontstaat doordat bij de afbraak van alcohol een giftige stof wordt gevormd: aceetaldehyde. Aceetaldehyde zorgt voor hoofdpijn en een trillend gevoel. Het lichaam breekt deze stof zo snel mogelijk af. Als je veel drinkt ontstaat er toch nog relatief veel van deze stof. Alcoholisten krijgen wel eens antabus of refusal voorgeschreven. Dit middel zorgt ervoor dat de afbraak van aceetaldehyde geblokkeerd wordt. Ze worden doodziek, misselijk en duizelig en krijgen hoofdpijn. Alcoholisten weten dat ze niet kunnen drinken als ze dit middel nemen. Het helpt om het niet drinken vol te houden.

Irritatie van het maagslijmvlies
Een derde oorzaak van de kater is de irritatie van het maagslijmvlies door alcohol. Ook hierdoor kan misselijkheid ontstaan.

Andere alcoholen
Verder zijn er nog een aantal andere stoffen in drank die verantwoordelijk zijn voor de kater. Dat zijn met name de zogenaamde foezelalcoholen. In alcoholische dranken zitten behalve alcohol (ethylalcohol) ook nog andere soorten alcohol. Deze soorten alcohol worden wel foezelalcoholen genoemd en komen in zeer kleine hoeveelheden voor. Ze zijn giftig, worden trager afgebroken dan alcohol en zijn de volgende dag nog in je bloed aanwezig.
De ernst van de kater heeft te maken met de hoeveelheid foezelalcoholen. In wodka zitten de minste en in pruimenbrandewijn de meeste foezelalcoholen.

Moe voelen
Verder zijn ook persoonlijke factoren van groot belang. Als je je moe, slecht of down voelt, zal de kater de volgende dag zeer onaangenaam zijn.

 


Scroll naar boven