Home Nieuws Drinkmythe: bier na wijn geeft venijn

Drinkmythe: bier na wijn geeft venijn

Knallende koppijn, duizeligheid en algehele malaise. Geen wonder dat veel mensen een kater het liefst zo veel mogelijk willen ontlopen. Volgens volkswijsheid is het dan niet slim om te beginnen met een wijntje en te eindigen met een pils. De drankjes andersom nuttigen zou geen probleem zijn: ‘Bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier.’ Maar klopt dit wel?

Bier na wijn geeft venijn, toch?

Bier drinken na wijn zou voor een pittige kater zorgen volgens de uitdrukking. Hoezo? Daar zijn meerdere theorieën over. Zo heeft wijn vaak een hoger alcoholpercentage dan bier. Als je een avond start met deze drank, word je waarschijnlijk sneller dronken en is je oordeel niet meer opperbest. Daardoor tank je misschien eerder extra drankjes naar binnen dan wanneer je begint met een biertje.

Een andere theorie is gebaseerd op het koolzuurgas in bier. Door dat prikgas zou je alcohol sneller opnemen. Zit je maag dus al vol met wijn en gooi je daar bier bij, dan komt de hoge alcoholhoeveelheid van de eerder gedronken wijn in een mum van tijd in je bloedsomloop. Met als gevolg dat je eerder dronken bent en de dag erna met een zware kater rondloopt.

Lees het hele artikel van Soraya Schachtschabel op Quest.nl.

Meer info

Scroll naar boven