Home Nieuws Moeite met plassen nadat je xtc geslikt hebt? Dat komt hierdoor

Moeite met plassen nadat je xtc geslikt hebt? Dat komt hierdoor

Na een paar biertjes loop je om de haverklap naar het toilet, maar als je xtc hebt geslikt juist niet. Waarom voel je geen aandrang als er een pilletje in je systeem zit, en is het gevaarlijk om niet te plassen?

LINDA vraagt het aan urologen Sarah van Loopik en Roos Stuurman-Wieringa van het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft.

Waar echter niet vaak over gesproken wordt, is dat je moeite krijgt met plassen. Hoe komt dat? “Het pilletje zorgt ervoor dat er serotonine, dopamine en adrenaline vrijkomt en die hormonen hebben effect op je blaas”, vertelt Van Loopik. “Je hebt ontspanning nodig om te kunnen plassen, maar adrenaline is een stresshormoon. Hierdoor kan de blaasspier niet samenknijpen en de sluitspier zich niet genoeg ontspannen om zich daadwerkelijk te legen.”

Met xtc op maak je overigens ook een stuk minder urine aan. “De hersenen moeten het lijf een seintje sturen om urine aan te maken. Dit wordt gedaan door het antidiuretisch hormoon (ADH) dat de hoeveelheid en concentratie van urine reguleert. Bij een overschot van dit hormoon, op zo’n moment opgewekt door de partydrug, wordt er minder water uitgescheiden. Hierdoor vult de blaas minder snel en voel je weinig tot geen aandrang om te plassen”, legt Stuurman-Wieringa uit.

Lees het hele artikel van Misha Margarittha op Linda.nl.

Meer info:

Scroll naar boven