Home Vraag Moet je meer drinken als je XTC hebt gebruikt?

Moet je meer drinken als je XTC hebt gebruikt?

Door het slikken van XTC krijg je een droge mond en het wekt (een vals) gevoel van dorst op. Door XTC-gebruik voel je de signalen van je lichaam (hitte, dorst, honger en vermoeidheid) niet goed aan. Wees je daar bewust van. Voldoende drinken is belangrijk, maar te veel water drinken in korte tijd kan gevaarlijk zijn. Om watervergiftiging te voorkomen is het belangrijk niet teveel water te drinken: een glas water per uur. Je kunt dit afwisselen met frisdrank, of beter nog eet een waterijsje om de dorst te lessen. 

Meer details

Door het slikken van XTC neemt het gevoel van dorst toe. Zelfs wanneer het lichaam geen watertekort heeft, dit kan dan leiden tot het drinken van te veel water. Normaal plas je het teveel aan water uit, maar door het ADH hormoon in de hersenen dat geactiveerd wordt bij XTC gebruik (het antiplas hormoon), houdt je lichaam dat vocht vast. ADH zorgt er voor dat je nieren minder water uit het bloed halen. Je plast minder of helemaal niet en je bloed verdunt. Dit kan leiden tot verlaagde natriumconcentraties in het bloed (hyponatriëmie ofwel watervergiftiging), en uiteindelijk hersenoedeem en zelfs de dood.

Voorkom een watervergiftiging door:

  • Drink een glas water per uur.
  • Wissel dit af met frisdrank.
  • Of eet een waterijsje tegen de dorst.
  • Drop eten helpt niet, omdat drop veelal ammoniumchloride bevat.
  • Probeer tijdens en na XTC-gebruik wat zouts te eten (patat, pizza,­ chips).­ Lukt eten niet dan kun je een zoute bouillon proberen.­
  • Hou er rekening mee dat MDMA pas na circa 40 uur helemaal uit je lichaam is, dus ga ook bij thuiskomst niet ineens veel water drinken.
  • Bekijk het filmpje over watervergiftiging.

Wanneer er toch problemen ontstaan, is het belangrijk om zo snel mogelijk een hulpverleningsinstantie (bel 112) in te schakelen.


Scroll naar boven