Home Nieuws Nieuw onderzoek vapen: schade aan hersenen en organen door giftige metalen

Nieuw onderzoek vapen: schade aan hersenen en organen door giftige metalen

Vapen blijkt schadelijker te zijn dan eerder gedacht. Nieuw onderzoek uit Amerika toont aan dat bij het inhaleren van vapes giftige metalen vrijkomen, die diep in de longen en vervolgens in het lichaam terechtkomen. Dit betekent dat het niet alleen de luchtwegen aantast, maar ook de hersenen en organen schade kunnen oplopen.

De studie, gepubliceerd in het tijdschrift Tobacco Control, toont aan dat vapen het risico op blootstelling aan metalen zoals lood, uranium en cadmium verhoogt. Dit kan vooral bij jongeren blijvende schade veroorzaken, zowel op de lange als korte termijn. Blootstelling aan deze metalen kan leiden tot cognitieve- en gedragsstoornissen, ademhalingscomplicaties en zelfs kanker.

Naast de metalen zijn ook andere elementen van vapes schadelijk. De e-liquid, de vloeistof in de e-sigaret, bevat nicotine, wat de hersenontwikkeling kan schaden. Bovendien zijn er veel vloeistoffen met zoete of fruitige smaakjes, die vooral bij jongeren populair zijn. Deze smaken blijken extra schade te veroorzaken en kunnen het gehalte aan schadelijke metalen in het lichaam verhogen.

Lees het hele artikel op NOS.nl.

Meer info:

Scroll naar boven