Home Vraag 7 tips om echt te stoppen met vapen!
drugsenuitgaan

7 tips om echt te stoppen met vapen!

Artsen slaan steeds vaker alarm over de gezondheidsrisico’s van vapen. Ook gaan er TikTok-video’s rond waarbij mensen elkaar waarschuwen voor vapen. Ben jij helemaal klaar met vapen en wil jij voor eens en voor altijd stoppen? Je kunt het beste in één keer stoppen met vapen in plaats van eerst te minderen. Dan went je lichaam sneller aan de nieuwe situatie. En je hebt minder lang last van ontwenningsverschijnselen. Met deze zeven tips gaat dat helemaal goed komen.

Tip 1: bedenk waarom je wil stoppen met vapen

Ga bij jezelf na waarom je wil stoppen. Heeft het te maken met je gezondheid? Of wil je geld besparen? Schrijf de redenen op. Zorg ervoor dat je deze kan herinneren als je het zwaar krijgt. Schrijf je motivatie op een plek waar je het vaak ziet, zoals op de achtergrond van je telefoon. Of koop bijvoorbeeld een armbandje die symbool staat voor een nieuwe start. Elke keer als je je achtergrond of armband ziet, wordt je weer herinnert aan waarom je gestopt bent.

Tip 2: plan het stoppen met vapen

Stoppen kan erg moeilijk zijn, dus kies een goed moment. Vlak voor een belangrijke deadline ben je misschien minder gemotiveerd om te stoppen, dus dat is geen goed moment. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je de stopdatum blijft uitstellen, dus kies een stopdatum binnen twee weken en verander de datum niet meer.

Tip 3: ontdek je triggers

Tijdens het stoppen ga je momenten ervaren dat je heel graag wilt vapen. Dit kunnen de momenten zijn dat je gewend bent om te vapen of situaties die je triggeren. Zo kun je het moeilijk krijgen als je uitgaat, of op het moment dat je vrienden gaan vapen. Als je begrijpt wat je triggert, kun je deze situaties zoveel mogelijk vermijden of bedenken hoe je ermee kunt omgaan.

Tip 4: bedenk wat je gaat doen op het moment dat je wil vapen

Goed nieuws! De drang naar vapen duurt gelukkig maar een paar minuten. Als je dan afleiding zoekt, zul je merken dat de trek snel weer over gaat. Doe bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen, of leer mediteren met een mindfulness app, ga een rondje lopen, kijk een filmpje, kauw een kauwgompje of praat met iemand die jou steunt.

Tip 5: vertel het aan je vrienden en familie

Het kan lastig zijn om aan je vrienden of familie te vertellen dat je vapet, maar het is een belangrijke stap tijdens het stoppen met vapen. Zo heb je een stok achter de deur. Je kunt je familie en vrienden vragen of ze hier rekening mee kunnen houden. Vraag ze bijvoorbeeld of ze tijdelijk niet willen vapen in jouw buurt. Misschien snapt niet iedereen dat je wilt stoppen, of willen ze je niet helpen. Probeer in dat geval even afstand te houden. Het is namelijk erg belangrijk dat je jezelf omringt met de mensen die jou steunen.

Tip 6: pas op met alcohol

Na wat drankjes kan die vape opeens wel heel aantrekkelijk worden. Door het drinken van alcohol wordt de drempel verlaagt om toch te vapen. Maak het jezelf daarom niet te moeilijk en vermijd (tijdelijk) situaties met alcohol. Op die manier kom je echt minder snel in de verleiding.

Tip 7: geef niet gelijk op als je een terugval hebt

Heb je gisteravond toch een pufje van een vape genomen? Geef dan niet gelijk op. Het is normaal om een terugval te hebben tijdens het stoppen. Onthoud dat je niet helemaal opnieuw hoeft te beginnen. Herinner jezelf aan jouw redenen om te stoppen, hoe ver je al bent gekomen en herpak jezelf. You got this!

Lukt het je niet om op eigen houtje te stoppen? Dan kun je altijd hulp vragen aan een professional. Begeleiding door een erkende stoppen-met-roken coach werkt het beste om te stoppen met vapen. In de meeste gevallen wordt dit vergoed door je zorgverzekering.

Lees ook: Is vapen minder slecht dan roken? Ik dacht het niet!

Scroll naar boven