Home Nieuws Verbod op vape smaken

Verbod op vape smaken

Vanaf 1 januari 2024 komt er een verbod op smaken voor vapes. Ook wegwerpvapes met een smaakje zoals aardbeienijs, mango of snoep worden verboden. Zo wil de overheid vapen onder jongeren terugdringen. 

Zoete smaken

Mango Ice, Pink Lemonade en Strawberry. Onderzoek toont aan dat vooral fruit- en snoepsmaakjes aantrekkelijk zijn voor kinderen en jongeren. Deze smaakjes zullen vanaf januari 2024 verboden worden. Je kunt wegwerpvapes met smaakjes dan niet meer online of in de winkel kopen. Je kunt dan alleen nog vapes kopen die naar tabak smaken.

Waarom worden vapes verboden?

Steeds meer jongeren die nog nooit gerookt hebben beginnen met vapen. Dat komt vooral door de smaakjes die erop gericht zijn om jongeren aan het vapen te krijgen. Door de grote variatie van smaakjes wordt het aantrekkelijker om een vape eens te proberen. Ook als je niet rookt kun je zo in de verleiding komen om het eens te proberen en verslaafd te raken aan nicotine. Het verbod op vapes met een smaakje moet ervoor zorgen dat minder jongeren beginnen met vapen.

De tabaksindustrie heeft de vape of de e-sigaret in de markt gezet als hulpmiddel om te stoppen met roken. We weten nu dat deze stopmanier helemaal niet goed werkt. De meeste mensen die proberen te stoppen met een vape gaan weer roken. Dat komt omdat vapen de lichamelijke en psychische verslaving juist in stand houdt.

Vapen slecht voor je gezondheid

Waarom zou je fruitsmaakjes willen als je een vape gebruikt als middel om te stoppen met roken? Onderzoek laat zien dat verstokte rokers helemaal niet zitten te wachten op een vape met een fruitsmaak. Deze fruitsmaken spreken jongeren juist wel aan. De tabaksindustrie weet dat: het is hun manier om nieuwe nicotineverslaafden te werven.

Soms wordt zelfs gedacht dat deze vapes door de toevoeging van chemische fruitsmaken gezond zijn. Maar onderzoek toont aan dat vapen slecht is voor je gezondheid. Bijna alle stoffen in een e-vloeistof zijn schadelijk, ook de smaakstoffen. Sommige smaakjes kunnen zelfs kanker veroorzaken.

Opstap naar roken

Er is steeds meer bekend over de risico’s van vapen. De vape wordt ook wel het opstapje naar de sigaret genoemd. Met vapen kun je verslaafd raken aan nicotine en de kans om te gaan roken is dan een heel stuk groter.

Hier lees je meer over hoe de makers van de vape Juul hun marketing op kinderen richt. Meer over het smaakjesverbod vind je hier. Ben jij helemaal klaar met nicotine en deze industrie? Kijk dan bij Ik wil stoppen.

Bron: Ikstopnu.nl

Meer info:

Scroll naar boven