Home Nieuws Wat is er zo gevaarlijk aan drugs in combinatie met drank?

Wat is er zo gevaarlijk aan drugs in combinatie met drank?

Spuiten en Sikken vroeg preventiedeskundige Tom Bart van Jellinek hoe gevaarlijk het is om drugs met alcohol te combineren.

Wat zijn de gevaren rondom drugsgebruik in combinatie met alcohol?

“Vooropgesteld raden we alcoholgebruik in combinatie met drugs altijd af omdat het extra risico’s met zich meebrengt. Alcohol is namelijk een verdovend middel dat je hartslag verlaagt en je slomer maakt. Wanneer je dat dus combineert met middelen die ook dat effect hebben, denk bijvoorbeeld aan GHB, kunnen die effecten dubbel zo hard opspelen. Bij middelen die wat meer trippend werken, kan het effect onvoorspelbaar zijn. Je kan er bijvoorbeeld misselijk of ziek van worden. Daarnaast wordt het ook vaak gecombineerd met stimulerende middelen zoals cocaïne, speed of XTC. Daarbij zie je dat het elkaars effect een beetje tegenwerkt. Je voelt dus minder van beide, terwijl je wel dubbele schade hebt. Ook maakt alcohol overmoedig, waardoor mensen risico’s minder snel inzien en hierdoor meer gaan gebruiken. Dat overschatten kan heel gevaarlijk zijn.” 

Kun je dan helemaal niets meer drinken wanneer we drugs op hebben?

“Kijk: we weten natuurlijk dat het veel gebeurt. Alcohol wordt veel gecombineerd met verschillende soorten drugs, maar je moet daarbij wel je eigen grenzen kennen. Spreek van tevoren met jezelf af hoeveel je van een drug wil nemen en ga hier ook echt niet overheen. In principe zeggen we: “Combineer het nooit.” Maar sommige drugs zijn gevaarlijker dan andere in combinatie met drank.”

Lees het hele artikel op SpuitenenSlikken.nl.

Meer info:

Scroll naar boven