Home Nieuws Wekenlang domineerde ‘needle spiking’ het nieuws, maar was dat terecht?

Wekenlang domineerde ‘needle spiking’ het nieuws, maar was dat terecht?

‘Needle spiking’, iemand ongemerkt drogeren met een naald, beheerste dit voorjaar wekenlang het nieuws, maar werd nooit bewezen. Waarom berichtten media massaal over een fenomeen waarvoor hard bewijs ontbrak?

Achteraf is hij niet zo blij met die foto. Op het beeld waarmee de video op YouTube wordt aangekondigd, staat NOS-journalist Jeroen Gortworst met een injectienaald in zijn hand, een frons op zijn voorhoofd. De kop: ‘GEPRIKT met een NAALD? De waarheid over drogeren’. De reportage van jongerenplatform NOS Stories is sinds 11 mei 2022 ruim 327.000 keer bekeken. Het onderwerp: ‘needle spiking’.

Op die elfde mei zien de journalisten van NOS Stories genoeg aanleiding om needle spiking in Nederland onder de aandacht te brengen. Het fenomeen is in Britse media dan al enige tijd een onderwerp, en ook in België en Frankrijk komen er verhalen naar buiten. „We kregen er veel vragen over van de doelgroep”, zegt Hilde Bouwman, eindredacteur van NOS Stories. „Voor hen wilden we uitzoeken hoe het in Nederland zat.”

Het Stories-team probeert needle spiking niet als bewezen fenomeen te presenteren. Zo laten ze in de reportage een Britse drugsexpert aan het woord die needle spiking ongeloofwaardig acht.

Lees het hele artikel van Menno van den Bos op NRC.nl.

Meer lezen:

Scroll naar boven