Het komt vaak voor dat mensen denken dat er drugs in zijn/haar drankje is gedaan. Als je gedrogeerd bent, heb je alcohol, drugs of medicijnen binnengekregen zonder dat je dit wist of wilde. Het is vaak moeilijk om er achter te komen of je echt gedrogeerd bent. Het is lastig om te bepalen welke drug het is geweest. Er zijn meerdere dingen je kunt voelen als je het vermoeden hebt dat je gedrogeerd bent. Het hangt er bijvoorbeeld van af met welk drugs je gedrogeerd bent.
Wat zijn de klachten na drugs in drankje?
Je kunt verschillende symptomen krijgen. Meestal heb je niet maar รฉรฉn klacht, maar een combinatie van verschillende klachten.
- In elkaar zakken/out gaan
- Geheugenverlies/black-out
- Misselijkheid en overgeven
- Gekke dingen doen, zien of voelen
- Duizeligheid
- Niet kunnen slapen
- Grote pupillen
- Bewusteloosheid of juist heel erg wakker zijn
Hoe weet je of je bent gedrogeerd?
Als je bovenstaande klachten hebt, hoeft dat niet te betekenen dat je ook echt gedrogeerd bent. Deze klachten kunnen namelijk ook komen door andere redenen:
- Alcohol kan gek vallen: soms denken mensen onterecht dat er drugs in hun drankje zaten. De vervelende effecten die ze hebben meegemaakt zijn dan meestal het gevolg van alcohol. Alcohol kan verkeerd vallen. Dit kan ook als je weinig hebt gedronken. De kans dat alcohol verkeerd valt wordt groter als je bijvoorbeeld slecht geslapen hebt of weinig hebt gegeten. Het komt dan veel heftiger binnen dan je gewend bent.
- Soms voelen mensen zich ineens slecht door andere redenen zoals oververhitting, medicijnengebruik, stress of een ziekte. Ook grote pupillen kunnen komen door stress of heftige emoties. Denk bijvoorbeeld aan een paniekaanval.
- Je kunt ook per ongeluk drugs binnenkrijgen. Op plekken waar bijvoorbeeld (veel) GHB wordt gebruikt, raken glazen met en zonder GHB soms per ongeluk verwisseld. De effecten van GHB lijken erg op alcohol. Je kunt van beiden out gaan.
Wat moet je doen als je denkt dat er drugs in je drankje zat?
- Waarschuw iemand die je vertrouwt. Ga naar een barmedewerker of de EHBO. Als je denkt gedrogeerd te zijn kun je altijd aangifte doen bij de politie. Als het vaker voorkomt kan de politie de eigenaar van de club, cafรฉ of kroeg waarschuwen en hem of haar vragen maatregelen te nemen.
- Laat zo snel mogelijk je bloed testen via de huisarts of eerste hulp. Dit heeft overigens alleen zin als je bovenstaande klachten hebt en niet pas de dag erna.
- Is er al enige tijd verstreken nadat je onwel bent geworden? Doe dan zo snel mogelijk een urinetest via de huisarts. Sommige drugs zijn maar kort aantoonbaar in je urine. Voor GHB is dit maximaal 6 uur bij 1x gebruiken. Bewaar je urine in de koelkast.
- Bedenk wel dat een positieve test geen bewijs is dat je gedrogeerd bent. Je kan ook zelf drugs hebben genomen. Ook helpt het niet met de dader vinden. Toch is het handig om aangifte te doen, zodat de politie ervan weet en contact kan hebben met de club, cafรฉ of kroeg waar het is gebeurd.
Wat kun je doen de dagen nadat je gedrogeerd bent?
- Praat over wat er gebeurd is. Dit kan met een goede vriend/vriendin, je partner of een familielid.
- Als je een heftige, misschien wel traumatische ervaring hebt gehad kun je hierover praten met je huisarts. Hij of zij kan je helpen met professionele hulp.
- Je kunt ook bellen met de Drugs Infolijn. Zij krijgen veel telefoontjes over drogeren en kunnen je advies geven of met je meedenken.
- Heb jij een nare seksuele ervaring gehad (online of offline) en heb je hulp nodig? Dan kun je bellen, chatten of mailen met het Centrum Seksueel Geweld: 08000188. Het liefst binnen zeven dagen. Binnen die tijd kunnen ze jou het beste helpen. Is het langer geleden? Ook dan kun je bij het Centrum Seksueel Geweld terecht.
- Het is belangrijk om te weten dat als je gedrogeerd bent (en de nare ervaringen hierdoor) nooit jouw schuld zijn.
Hoe voorkom je dat je gedrogeerd wordt?
- Neem geen drankjes aan van vreemden.
- Let op je drankje, zet hem niet even weg als je naar de WC gaat.
- Neem je een slok en smaakt het ineens raar? Spuug de slok uit. Het liefst in je glas ?
- GHB smaakt bijvoorbeeld erg zout. Andere drugs en medicijnen smaken soms chemisch of bitter. Je kunt het niet altijd goed proeven. Als je dronken bent of als je drankje erg zoet is wordt het al lastiger.
- Drink je drankje niet op als het ineens anders smaakt en zeg het tegen het barpersoneel.