Home Vraag 4-FA is toch XTC light?

4-FA is toch XTC light?

Nee dit is een misverstand. Het middel 4-FA staat inmiddels sinds 2017 op lijst I van de Opiumwet. Dit naar aanleiding van een risicoschatting door het Coördinatiepunt Assessment en Monitoring (het CAM van het RIVM).

Wat is 4-FA?

4-FA wordt ook wel 4-Fluor(amfetamine) genoemd. 4-FA zit volgens de meeste gebruikers qua effect tussen speed en MDMA in. Het geeft iets meer XTC love-gevoel dan speed, maar voelt minder “wappie” dan XTC. Ook zeggen sommige gebruikers dat de kater na afloop minder is dan bij in XTC of speed, vandaar de terms:”XTC-light”. Deze term werd al snel overgenomen door diverse media.

4-FA kan ernstige risico’s met zich meebrengen

De term ‘light’ is een misleidend: 4-FA kan zorgen voor hevige hoofdpijn, hoge hartslag en temperatuur, strakke kaken, misselijkheid, of angst. Daarnaast rapporteren EHBO’s ook stoornissen aan hart en bloedvaten en hersenbloedingen. Er zijn hier helaas mensen aan overleden. De kans op deze klachten lijkt groot te zijn. De ernstige klachten kunnen ook voorkomen bij een enkele dosis en zonder dat het gecombineerd wordt met andere drugs.


Scroll naar boven