Home FAQ FAQ alcohol

FAQ Alcohol

Alcohol

Alcohol tijdens uitgaan is gezellig, maar bij het geregeld drinken van 8 tot 15 glazen op een avond loop je risico’s. Niet alleen vergroot je de kans op verslaving, maar ook loop je kans op lichamelijke schade en op problemen in je sociale leven.

Lees verder

Het is afhankelijk van het soort antibiotica dat je slikt of je wel of niet een glaasje kunt drinken.

Lees verder

Inderdaad, in de Bacardi Breezers zit een bepaalde combinatie van zoet en zuur, die je tandglazuur aantast.

Lees verder

Alcohol heeft zeker nadelige effecten op je sportprestaties als je meer glazen drinkt. Het drinken van 1 à 2 standaardglazen wordt al afgeraden als je nog gaat sporten daarna. Ook na het sporten drinken is geen goed idee.

Bekijk het lange antwoord voor meer uitleg.

Lees verder

Alcoholvergiftiging is zóveel drinken dat je als gevolg daarvan in coma raakt. Gebruikers noemen dit ook wel out gaan. Alcohol is een verdovend middel en uiteindelijk kan het zenuwstelsel zo sterk verdoofd zijn dat je stopt met ademen. Dat is dodelijk.

Lees verder

De belangrijkste oorzaak van de kater is het vochtverlies tijdens het drinken. Ook wordt er bij de afbraak van alcohol door het lichaam een giftige stof gevormd (aceetaldehyde) die zorgt voor hoofdpijn en een trillerig gevoel. Andere redenen zijn irritatie van maagslijmvlies en de werking van andere soorten alcohol, de zogenaamde foezelalcoholen.

Lees verder

Meiden raken van een zelfde hoeveelheid alcohol 20 tot 30 % sterker onder invloed dan jongens. Dat komt omdat meiden minder lichaamsvocht hebben en er in de maag minder alcohol wordt afgebroken dan bij jongens.

Lees verder

Ja, want in alcohol zitten vaak veel calorieën. Zo zitten in een mixje bijna evenveel calorieën als in een kroket. Wanneer je 10 mixjes drinkt komt dit overeen met het eten van 9 kroketten.

Lees verder

Zowel alcohol als cafeïne werken vochtafdrijvend, wat betekent dat de combinatie tot uitdrogingsverschijnselen kan leiden. Daarnaast bestaat er een vergrote kans op hartritmestoornissen bij de combinatie alcohol/energydrinks.

Lees verder

Het verschijnsel dat je beschrijft wordt controleverlies genoemd.

Controleverlies hoort bij het effect van alcohol. Alcohol verdooft een bepaald deel van de hersenen. In dit deel zit ook de natuurlijke rem om bepaalde dingen niet te doen of niet te zeggen. Als deze rem verdoofd wordt, treedt er ontremming op. Dat overigens bij  verschillende mensen anders kan uitwerken. Wie lang genoeg door drinkt raakt lichamelijk en geestelijk afhankelijk van alcohol en verliest daarmee de vrije wil om op een bepaald moment te stoppen met drinken. De combinatie ontremming en afhankelijkheid leidt tot het fenomeen controleverlies.

Lees verder

GHB

Verkrachtingen waarbij GHB toegediend is komen voor, maar zijn zeldzaam. Er zijn gevallen bekend waarbij GHB in drankjes werd gedaan, om iemand gewilliger te maken. Het is zaak om altijd goed op je glas te letten. Je kunt de zoute smaak van GHB overigens meestal goed proeven.

Lees verder

Ketamine

Als ketamine gecombineerd wordt met alcohol, kan dit je ademhaling onderdrukken. Je kunt zo bewusteloos raken.

Lees verder

Tabak

In de hersenen wordt het gebruik van het ene middel geassocieerd met het gebruik van het andere middel. Op het moment dat je drinkt wordt dan als het ware de gevoeligheid voor de behoefte om te roken getriggerd. Wanneer alcohol en nicotine regelmatig worden gecombineerd, worden deze middelen in het geheugen gekoppeld aan elkaar (net als bijvoorbeeld alcohol en uitgaan). Wanneer je vervolgens gaat drinken, roept dit sneller een herinnering aan roken op. Het gevolg is dat men sneller een sigaret opsteekt.

Lees verder

Drugs Algemeen

Als je veel vrienden hebt die drugs gebruiken en je gaat naar dancefeesten of festivals, dan denk je al gauw dat iedereen aan de drugs zit. Maar dat is niet zo! De meeste van je leeftijdgenoten gebruiken geen drugs.

Lees verder

Scroll naar boven