Home Vraag Ben ik verslaafd aan alcohol?

Ben ik verslaafd aan alcohol?

Alcohol drinken (bijvoorbeeld tijdens het uitgaan) is gezellig, maar je loopt ook risico’s. Als je wilt checken of jij problemen hebt met alcohol, moet je niet alleen naar verslaving kijken. Je moet ook kijken naar andere risico’s, zoals de kans op lichamelijke schade en naar de kans op sociale of maatschappelijke problemen. Door regelmatig veel te drinken vergroot je de kans op problemen.

Het drinkadvies

In Nederland heeft de Gezondheidsraad een drinkadvies gegeven. Deze luidt: Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag. Voor jongeren onder de 18 jaar is het zelfs beter helemaal geen alcohol te drinken. Alcoholgebruik brengt namelijk te veel acute gezondheidsrisico’s met zich mee en er is geen veilige grens aan te geven.

Veel jongeren drinken tijdens het stappen meer dan dit drinkadvies. Daardoor wordt de kans op risico’s voor de drinker en zijn of haar omgeving groter.

Black out

Tijdens het stappen drink je waarschijnlijk meer dan normaal. Veel drinken in één keer is slechter dan elke dag een beetje. In één keer veel drinken kan schadelijk zijn voor organen zoals je slokdarm en maag. Ook kan je een black-out krijgen. Bij een black-out weet je de volgende dag niet meer precies wat er tijdens de roes gebeurd is. Ook vergroot je, vooral als je ouder bent, de kans op een hartinfarct.

Wanneer ben je verslaafd?

Als je regelmatig en veel drinkt, loop je een grotere kans om verslaafd te raken aan alcohol. Dat betekent dat je voor je gevoel niet meer zonder alcohol kan. Als je dan stopt met drinken, kan je last krijgen van ontwenningsverschijnselen, zoals slecht slapen, zweten, en een onrustig gevoel. Ontwenningsverschijnselen zijn vaak een reden om weer te gaan drinken.

Lees meer over de risico’s van alcohol.

Minder (vaak) alcohol drinken

Een klein beetje alcohol kan ervoor zorgen dat je je ontspannen en vrolijker voelt. Dat is natuurlijk leuk als je uitgaat met vrienden. Maar bij grote hoeveelheden drank kan een gezellig avondje al snel uit de hand lopen. Je wordt wat directer of brutaler. Je kan ook agressiever reageren dan je zou willen. Alcohol heeft ook invloed op je seksleven. Als man kan het moeilijk zijn om een stijve penis of zaadlozing te krijgen. Zowel mannen als vrouwen kunnen door alcohol dingen doen waar ze later spijt van krijgen, zoals (onveilige) seks. Lees meer over seks onder invloed.

Het meest verstandige is om tijdens een avondje uit wat minder alcohol te drinken. Drink niet teveel voordat je naar de stad gaat en probeer tijdens het uitgaan drankjes met alcohol af te wisselen met water of fris. Drink de twee dagen erna helemaal geen alcohol om je lichaam te laten herstellen.

Hulp bij problemen met alcohol

Vind je het moeilijk om te minderen of stoppen met alcohol drinken? Je bent niet alleen. Zoek hulp. Je kan op verschillende manieren hulp zoeken. Neem een kijkje op onze pagina over hulp zoeken.


Scroll naar boven