Home Vraag Drie dingen die je nog niet wist over lachgas

Drie dingen die je nog niet wist over lachgas

Lachgaspatronen zijn belastend voor het milieu vanwege het metaal dat nodig is voor de patronen. Bij consumptie van meerdere ballonnen bestaat het vermoeden dat je een grotere hoeveelheid van die metalen deeltjes binnen kunt krijgen. Tot slot is lachgas een zeer milieuonvriendelijke drug doordat het een broeikasgas is en bovendien slecht voor de ozonlaag.

Meer details

1. Gebruikers laten vaak lachgaspatronen op straat achter. Lachgaspatronen zijn erg belastend voor het milieu vanwege het metaal dat nodig is voor de patronen.

2. Het vermoeden bestaat dat er kleine hoeveelheden van andere stoffen in lachgaspatronen kunnen zitten. Daarnaast kunnen minuscule stukjes metaal van de patroon zelf meekomen in een ballon. Bij consumptie van 1 ballon krijg je niet zoveel van die metalen deeltjes binnen. Maar bij consumptie van meerdere ballonnen kun je een grotere hoeveelheid metalen deeltjes binnen krijgen. Het is onbekend wat dit betekent voor de gezondheid.

3. Lachgas is een zeer milieuonvriendelijke drug. Dit komt omdat lachgas een broeikasgas is. Het kan tot anderhalve eeuw duren voordat het afgebroken is in de atmosfeer. Daarom wordt het ook tot de belangrijkste broeikasgassen gerekend, waarbij het tot 7% van het broeikaseffect verklaart. Het gebruik van lachgas in spuitroom zou om die redenen verboden kunnen worden. Ook wordt lachgas wel de grootste bedreiging voor de ozonlaag genoemd.

Bronnen:
1. https://www.erowid.org/chemicals/nitrous/nitrous_health1.shtml
2. https://www.newscientist.com/article/dn17698-laughing-gas-is-biggest-threat-to-ozone-layer
3. https://nl.wikipedia.org/wiki/Distikstofmonoxide


Vergroot lettertype
Scroll to Top