Home Vraag Drie dingen die je nog niet wist over lachgas

Drie dingen die je nog niet wist over lachgas

Lachgaspatronen zijn slecht voor het milieu vanwege het metaal dat nodig is voor de patronen. Bij gebruik van meerdere ballonnen kun je misschien metalen deeltjes binnen krijgen. Tot slot is lachgas een zeer milieuonvriendelijke drug, doordat het een broeikasgas is en bovendien slecht voor de ozonlaag.

Lachgaspatronen op straat

  • Gebruikers laten vaak lachgaspatronen op straat achter. Lachgaspatronen zijn erg slechtvoor het milieu vanwege het metaal dat nodig is voor de patronen.

Metalen deeltjes

  • Het vermoeden bestaat dat er kleine hoeveelheden van andere stoffen in lachgaspatronen kunnen zitten. Daarnaast kunnen minuscule stukjes metaal van de patroon zelf meekomen in een ballon. Bij het nemen van 1 ballon krijg je niet zoveel van die metalen deeltjes binnen. Maar als je meerdere  ballonnen neemt kun je een grotere hoeveelheid metalen deeltjes binnen krijgen. Het is onbekend wat dit betekent voor de gezondheid.

Broeikaseffect en ozonlaag

  • Lachgas is een zeer milieuonvriendelijke drug. Dit komt omdat lachgas een broeikasgas is. Het kan tot anderhalve eeuw duren voordat het afgebroken is in de atmosfeer. Daarom wordt het ook tot de belangrijkste broeikasgassen gerekend, waarbij het tot 7% van het broeikaseffect verklaart. Het gebruik van lachgas in spuitroom zou om die redenen verboden kunnen worden. Ook wordt lachgas wel de grootste bedreiging voor de ozonlaag genoemd.

Bronnen:
1. https://www.erowid.org/chemicals/nitrous/nitrous_health1.shtml
2. https://www.newscientist.com/article/dn17698-laughing-gas-is-biggest-threat-to-ozone-layer
3. https://nl.wikipedia.org/wiki/Distikstofmonoxide


Scroll naar boven