Home Vraag Wat is het experiment gesloten coffeeshopketen?

Wat is het experiment gesloten coffeeshopketen?

Cannabis (hasj en wiet) staat op lijst II van de Opiumwet. Eigenlijk is cannabis daarmee verboden. Toch kan je cannabis kopen in coffeeshops. Dat komt doordat de overheid verkoop van cannabis gedoogt. Je wordt niet bestraft. Maar het maken en leveren van cannabis aan de coffeeshops is wel strafbaar. Dat zorgt soms voor problemen. De overheid wilt daarom met het experiment gesloten coffeeshopketen (ook wel wietexperiment genoemd) uitzoeken hoe ze dit gedoogbeleid anders kunnen inrichten.

Doel van het wietexperiment

Tijdens het wietexperiment onderzoekt de overheid of en hoe telers (=makers) hun cannabis aan coffeeshops kunnen leveren, zonder dat ze daarmee de wet overtreden. Daarbij wordt de cannabis die ze leveren op kwaliteit gecontroleerd.

Ook kijkt de overheid naar het effect van het experiment op de openbare orde, criminaliteit en volksgezondheid binnen de gemeenten die meedoen.

Wat betekent het wietexperiment voor mij als klant van een coffeeshop?

Er doen 10 gemeenten en 1 stadsdeel mee aan het wietexperiment. Dit zijn Almere, Arnhem, Breda, Groningen, Heerlen, Hellevoetsluis, Maastricht, Nijmegen, Tilburg, Zaanstad en Amsterdam-Oost. De wiet en hasj die je in deze plaatsen koopt is gecontroleerd op kwaliteit. Je weet dan hoeveel THC en CBD er in de producten zit. Dit zijn de stoffen in hasj en wiet die invloed hebben op je hersenen en je lichaam. Ook wordt er gekeken of er geen giftige stoffen zoals zware metalen of schimmels in de hasj of wiet zitten.

Welke soorten hasj en wiet kan ik kopen tijdens het wietexperiment?

De coffeeshops die meedoen aan het experiment verkopen verschillende soorten hasj en wiet. Dit is hetzelfde als in andere coffeeshops. Welke soorten de coffeeshops precies verkopen kun je op hun menukaart vinden.

Voorlichting in de coffeeshop

De medewerkers van de coffeeshops die meedoen aan het experiment zijn extra getraind in het geven van voorlichting over de effecten en risico’s hasj en wiet. Je kunt voor vragen en advies dus bij hun terecht. Of kijk op drugsinfo.nl. Je kunt hier ook met iemand bellen (0900-1995), chatten of mailen.

Hoe lang duurt het experiment?

Eind 2023 start het experiment in Breda en Tilburg. De andere gemeenten die meedoen aan het experiment volgen later. Het experiment zal waarschijnlijk 4 jaar duren.

Meer weten?

Kijk op de website van de overheid voor meer informatie: Experiment gesloten coffeeshopketen (wietexperiment) | Rijksoverheid.nl

Scroll naar boven