Home Vraag Hoe normaal is het eigenlijk om drugs te gebruiken?

Hoe normaal is het eigenlijk om drugs te gebruiken?

Als je veel vrienden hebt die drugs gebruiken en je gaat naar dancefeesten of festivals, dan denk je al gauw dat iedereen aan de drugs zit. Maar dat is niet zo! De meeste van je leeftijdgenoten gebruiken geen drugs.

Hoeveel mensen gebruiken drugs?

Eén op de tien Nederlanders (9,8%) van 18 jaar en ouder heeft ooit in zijn of haar leven XTC gebruikt.  Dat betekent dat ruim 90% nooit XTC gebruikt! Een op de tien jonge mensen gebruikte in het afgelopen jaar XTC (7,7%).

Kijk je naar bepaalde groepen binnen deze leeftijdscategorie dan ziet het beeld er wel wat anders uit. Je komt bijvoorbeeld meer mensen tegen die XTC gebruiken in het uitgaansleven. Uit het Grote Uitgaansonderzoek 2020 bleek bijvoorbeeld dat iets meer dan de helft (53,9%) van de deelnemers aan het onderzoek ooit XTC had gebruik, iets minder dan de helft (43,9%) deed dat ook in het afgelopen jaar.

Dus ook al is er onder de feestbeesten een flinke groep die wel ervaring heeft met drugs, er zijn er ook genoeg die feesten zonder chemische versnaperingen. Omdat ze geen belangstelling hebben voor drugs, de risico’s te groot vinden, het om medische redenen niet willen of die het gewoon liever zonder doen.

Het is dus eigenlijk helemaal niet normaal om drugs te gebruiken.


Scroll naar boven