Home Vraag Hoe zit het met stroboscopen, XTC en epilepsie?

Hoe zit het met stroboscopen, XTC en epilepsie?

Bij het Amsterdam Dance Event in 2018 kregen zeker acht bezoekers van het feest DGTL ongeveer gelijktijdig korte epileptische aanvallen. Aanwezigen denken dat de aanvallen te maken hebben met de hevige stroboscooplichten in combinatie met drugsgebruik. Hoe zit dat precies?

Epileptische aanvallen komen inderdaad voor bij dancefeesten en dan met name als er stroboscopen gebruikt wordt in de lichtshow. Een epileptisch insult kan worden opgewekt door fel, ritmisch licht. Niet alleen mensen die ervoor gevoelig zijn kunnen er last van krijgen, ook mensen die vermoeid zijn of drugs hebben gebruikt lopen meer risico.

Meer details

Klachten die voorkomen zijn: neervallen, blauw zien, schokken met lijf, niet meer kunnen lopen, out gaan.

Algemeen kan gesteld worden: hoe sneller en feller het licht, hoe groter de kans op een insult/epileptische aanval. Felle lichten + oververmoeidheid kunnen een aanval triggeren bij xtc-gebruik en een bestaande gevoeligheid.

Houden de klachten langer aan dan je zou verwachten, komen er nieuwe klachten bij, dan is het raadzaam om te bellen met de Drugs Infolijn: 0900-1995 (€0,10 p.m.) of breng een bezoek aan je huisarts.

Of je zou contact op kunnen nemen met het medisch spreekuur partydrugs. Dit spreekuur is speciaal voor mensen die klachten hebben na het gebruik van partydrugs.

Lees meer: Epileptische aanvallen op ade feest dgtl: “niet normaal dat mensen neervallen”.
En XTC en fel licht kan gevaarlijk zijn maar er zijn nog geen regels.


Scroll naar boven