Home Vraag Hoezo ben je niet de dag erna maar de dag daarna veel vermoeider na gebruik?

Hoezo ben je niet de dag erna maar de dag daarna veel vermoeider na gebruik?

Veel mensen (de één is er gevoeliger voor dan de ander) voelen zich de dag(en) na XTC-gebruik behoorlijk brak. De zogenaamde “dinsdag-dip”. Waarom deze symptomen niet gelijk de dag na gebruik optreden, is nog niet geheel duidelijk. Men vermoedt dat de receptor pas later reageert op het tekort aan serotonine.

Meer details

Als je XTC (MDMA) neemt, voelen sommige gebruikers ook de volgende dag nog een licht na-effect. Dat kan een prettig gevoel zijn, maar ook leeg en deprimerend. Een depressieve of chagrijnige stemming kan dagen blijven hangen. Dit wordt ook wel de dinsdag-dip genoemd. Bij veel en vaak gebruik kan het zelfs maanden duren. Sommige mensen hebben overigens nooit last van een dip.

MDMA heeft vooral invloed op de serotoninehuishouding in de hersenen. Serotonine is een neurotransmitter die invloed heeft op je stemming, slaap, emotie en eetlust. MDMA-gebruik zorgt voor een stijging van de hoeveelheid serotonine. Wanneer je een hoge dosis neemt, kan de serotoninevoorraad uitgeput raken. Deze moet dan eerst worden aangevuld. Dit kan enige tijd duren. Niet iedereen heeft hier last van, maar over het algemeen zijn de klachten die daarmee gepaard gaan binnen een aantal dagen weg. Soms kan het iets langer duren.

Waarom deze symptomen niet gelijk de dag na gebruik optreden, is nog niet geheel duidelijk. Men vermoedt dat de receptor pas later reageert op het tekort aan serotonine. Doordat deze receptor oververmoeid is geraakt, duurt het even voordat het signaal van het serotoninetekort wordt door gegeven.

Een andere aanname heeft betrekking op het feit dat MDMA ook het dopaminegehalte doet stijgen. Deze neurotransmitter speelt in op het beloningscentrum en zorgt voor een licht-euforisch gevoel. Dit kan ook na gebruik nog even aanhouden. Zodra het dopaminegehalte weer op het oude niveau is, voel je het misschien pas het gemis aan serotonine. Hierdoor krijg je mogelijk de volgende dag niet gelijk last van deze klachten.


Vergroot lettertype
Scroll naar top