Home Vraag Hoezo ben je niet de dag erna maar de dag daarna veel vermoeider na XTC-gebruik?

Hoezo ben je niet de dag erna maar de dag daarna veel vermoeider na XTC-gebruik?

Veel mensen voelen zich de dag(en) na XTC-gebruik behoorlijk brak. De zogenaamde “dinsdag-dip”.  De één is hier gevoeliger voor dan de ander. Waarom deze symptomen niet gelijk de dag erna optreden, is nog niet helemaal duidelijk. Men denkt dat de receptor pas later reageert op het tekort aan serotonine.

Licht na-effect

Als je XTC (MDMA) neemt, voelen sommige mensen ook de volgende dag nog een licht na-effect. Dat kan een prettig gevoel zijn. Maar sommige mensen voelen zich leeg en depri. Een depressieve of chagrijnige stemming kan soms zelfs dagen blijven hangen. Dit wordt ook wel de dinsdag-dip genoemd. Als je veel en vaak gebruikt kan het zelfs maanden duren. Sommige mensen hebben overigens nooit last van een dip.

Serotonine aanvullen

XTC heeft vooral invloed op de zogenaamde serotoninehuishouding. Serotonine is een neurotransmitter die invloed heeft op je stemming, slaap, emotie en eetlust. XTC slikken zorgt voor een stijging van de hoeveelheid serotonine. Wanneer je een hoge dosis XTC neemt, kan de serotoninevoorraad uitgeput raken. Deze moet dan eerst worden aangevuld. Dit kan enige tijd duren. Niet iedereen heeft hier last van, maar meestal zijn de klachten binnen een aantal dagen weg. Soms kan het iets langer duren.

Waarom je deze symptomen niet gelijk de dag nadat je XTC hebt gebruikt optreden, is nog niet helemaal duidelijk. Men denkt dat het komt doordat de receptor pas later reageert op het tekort aan serotonine. De receptor is oververmoeid geraakt, en het duurt even voordat het signaal van het serotoninetekort wordt door gegeven.

Dopaminegehalte

Een andere verklaring is dat MDMA ook het dopaminegehalte doet stijgen. Deze neurotransmitter speelt in op het beloningscentrum en zorgt voor een blij gevoel. Dit kan ook na gebruik nog even aanhouden. Zodra het dopaminegehalte weer op het oude niveau is, voel je het misschien pas het gemis aan serotonine. Hierdoor krijg je mogelijk de volgende dag niet gelijk last van deze klachten.


Scroll naar boven