Home Vraag Ik rook alleen af en toe tijdens uitgaan, hoe erg is dat?

Ik rook alleen af en toe tijdens uitgaan, hoe erg is dat?

Parttime roken is minder erg dan dagelijks roken, maar het slechte nieuws is dat rokers die tijdens het uitgaan of op een feestje een sigaret opsteken vijf jaar korter leven dan niet-rokers. 

Meer details

Ook mensen die niet dagelijks, maar wel regelmatig tijdens een feestje of het uitgaan roken, sterven gemiddeld vijf jaar eerder. Van deze lichte rokers haalt 11 procent zijn pensioen niet. Van de nooit-rokers gaat 7 procent voor zijn 65ste dood. Als die laatsten nooit hadden meegerookt, was hun levensverwachting veel hoger geweest.

Matige rokers (minder dan twintig sigaretten per dag) verliezen naar schatting negen levensjaren. Gaan ze echt dood aan het roken? Ja, zeggen onderzoekers. Belangrijkste oorzaak: (long-)kanker. Het CBS en Trimbos baseren deze conclusies op een gezondheidsenquête die in de periode 2001-2006 werd afgenomen onder bijna 40.000 mensen tussen de 20 en 80 jaar. Tien jaar later is gekeken of de rokers en niet-rokers nog leefden. In de studie is ook gekeken naar andere factoren waardoor mensen eerder doodgaan, zoals alcohol en overgewicht, maar die hadden niet zo’n groot effect als roken.


Scroll naar boven