Home Vraag Is matig cocaïnegebruik mogelijk?

Is matig cocaïnegebruik mogelijk?

In principe is elke drug matig te gebruiken, dat geldt dus ook voor cocaïne. Cocaïne is echter wel een drug die gemakkelijk tot verslaving leidt.

Meer details

In principe is elke drug matig te gebruiken, dat geldt dus ook voor cocaïne. Bij sommige drugs is dat echter moeilijker dan bij andere. Bij tabak en heroïne is gebleken dat matig gebruik bijna niet mogelijk is. Bij tabak weet slechts 10% van de mensen die beginnen met roken het matig te gebruiken. Bij heroïne lukt het ook vrijwel niemand. Van alcohol weten we dat ongeveer 90% van de gebruikers matig blijft drinken, 10% van degene die met drinken begint, gaat op termijn te veel drinken. Van cocaïne is een dergelijk percentage niet bekend. Het is minder verslavend dan tabak of heroïne, maar waarschijnlijk wel verslavender dan alcohol of XTC. Opmerkelijk is wel, zo bleek uit onderzoek, dat sommige gebruikers die een periode onmatig gebruikten, heel goed in staat waren hun gebruik op eigen kracht terug te brengen.

Mensen die regelmatig cocaïne gebruiken zouden eens over de volgende vragen na kunnen denken:

  1. Kan ik ook zonder cocaïnegebruik nog in een goede stemming komen?
  2. Ben ik de afgelopen tijd steeds meer gaan gebruiken?
  3. Gebruik ik meer cocaïne per keer, op meer plekken en op meer tijdstippen?
  4. Kost het middel steeds meer? Niet alleen geld, maar krijg ik door het gebruik ook steeds vaker problemen met sommige vrienden, werk en opleiding?
  5. Ben ik in gedachten veel met het middel bezig?
  6. Ben ik veranderd sinds mijn gebruik?
  7. Gebruik ik wel eens om nadelig gebruik van vorig gebruik op te heffen?

Kijk ook eens bij Test je gebruik

Cocaïne is zo verleidelijk omdat er een sterke stemmingsverbetering optreedt, die bovendien van korte duur is. Als het middel uitgewerkt is heb je al snel de neiging om weer te gaan gebruiken. Ook kun je, als je steeds vaker gaat gebruiken, uitgeput en somber worden. Opnieuw is dan de verleiding om te gaan gebruiken groot. Dat nieuwe gebruik helpt even, maar niet lang. En de kans bestaat dat het sombere gevoel weer sterker terugkomt. Op een gegeven merk je dat je steeds vaker en steeds meer gebruikt. Op meer plekken en ook nog op tijdstippen waarop je vroeger nooit gebruikt zou hebben. Je bent dan hard bezig een onmatige gebruiker te worden met alle risico’s van dien.


Vergroot lettertype
Scroll naar top