Home Vraag Ketamine en blaasproblemen, wat te doen?

Ketamine en blaasproblemen, wat te doen?

300x naar de wc rennen, in je broek plassen, intense pijn bij het plassen of de zogenaamde k-kramp (buikpijn). Er zijn steeds meer mensen die te kampen hebben met extreme blaasproblemen door het gebruik van ketamine. Heb je deze klachten, stop dan gelijk met het gebruik van ketamine! Bel je huisarts en vertel dat je ketamine (hebt) gebruikt. Ook zijn er ketaminepoli’s waar je je aan kunt melden.

Waarom is ketamine slecht voor je blaas?

Ketamine zorgt voor meer ontstekingen in je blaaswand. Het slijmvlies in je blaas, urineleiders en in je nieren is namelijk gevoelig voor ketamine. Hoe ketamine precies werkt op de blaas/urinewegen is niet helemaal bekend.

Welke blaasproblemen kun je krijgen door ketamine?

Als je veel en vaak ketamine gebruikt kun je de volgende klachten krijgen:

  • Hevige pijn bij het plassen
  • Heel vaak moeten plassen of niet kunnen plassen
  • Maar kleine beetjes kunnen plassen
  • Bloed in de urine
  • Hevige buikpijn (“K-kramp”)
  • Opgezwollen nieren

Bij welke hoeveelheden ketamine loop je risico op blaasproblemen?

Uit onderzoek met muizen blijkt dat hoe meer ketamine je gebruikt hoe slechter dat is voor je blaas. Het lijkt erop dat je flink wat ketamine moet snuiven voordat je last krijgt van blaasproblemen. Uit verhalen van patiënten blijkt dat ze vaak een ketamineverslaving hadden. In deze gevallen ging het om gebruik van 3 gram ketamine per week gedurende een jaar. In sommige gevallen hebben mensen alleen een beetje last van hun onderbuik en in het ergste geval moeten mensen elke half uur naar het toilet.

Is recreatief gebruik van ketamine wel veilig?

Het gebruik van ketamine heeft altijd risico’s. Er zijn helaas ook gevallen bekend van mensen die minder vaak ketamine gebruikten en toch een stoma moesten. De blaaswand was onherstelbaar beschadigd. De blaas werd operatief weggehaald en de urine komt dan rechtstreeks van de nieren in de (urine) stoma.

Wie lopen extra risico?

Vrouwen hebben sneller last van blaasproblemen dan mannen. Als jij vaak last hebt van blaasontstekingen, dan kun je beter geen ketamine gebruiken. Zolang we nog niet weten hoe ketamine blaasproblemen kan veroorzaken, is het beste wat je kunt doen: geen ketamine gebruiken, of weinig gebruiken.

Ketaminepoli

De toename van deze extreme blaasproblemen is er nu een speciale ketaminepoli in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Deze poli behandelt jongeren met ernstige blaasprobleme. Het aantal patiënten is sterk gestegen, vooral vanwege meer bewustwording en acceptatie van het probleem.


Scroll naar boven