Home Vraag Kun je door blowen in een psychose raken?

Kun je door blowen in een psychose raken?

Ja, je kunt door blowen in een acute psychose terecht komen.

Verband tussen blowen en psychiatrische stoornissen

Er is toenemend bewijs dat er een relatie is tussen blowen en het ontstaan van psychische stoornissen als depressie en schizofrenie. Ook kun je door blowen in een acute psychose belanden. Advies is daarom: als je van blowen waanbeelden (en stemmen horen) krijgt of angstig wordt, wees dan extra voorzichtig (en matig) of blow niet meer. Je bent dan mogelijk extra vatbaar voor psychische stoornissen.

Kip of het ei?

Het is al langer bekend dat er een verband is tussen hash/wietgebruik en psychose, maar tot nu toe was het onduidelijk of hash/wiet leidt tot een psychose of dat mensen met een psychose hash/wiet gebruiken om de symptomen te onderdrukken.

Verschillende studies wijzen erop dat regelmatig blowen een vroegere eerste psychotische episode en twee keer zoveel kans op een psychose kan veroorzaken. De meeste mensen die regelmatig blowen, ontwikkelen echter helemaal geen psychotische aandoening en veel mensen die deze aandoening wel hebben, blowen nooit. Er zijn echter een aantal groepen die extra kwetsbaar zijn en extra voorzichtig moeten zijn met het gebruiken van drugs.

Risicogroepen

  • Mensen met psychiatrische ziekten psychische stoornissen in hun familie;
  • Mensen die eerder een psychose hebben gehad;
  • Mensen die negatief, heftig of bizar op blowen reageren. Dus als je ernstig verward of panisch reageert na blowen, is dat een signaal dat je er niet goed tegen kunt.
  • Mensen die op jonge leeftijd regelmatig en veel blowen.

Aanleg

Voor mensen die aanleg hebben voor psychoses of schizofrenie is het af te raden om te blowen. De kans dat hasj/wiet een psychose opwekt of een terugval in een psychose veroorzaakt is groot. Dat veel mensen met een psychotische stoornis blowen is niet toevallig. Ze melden dat cannabis bepaalde symptomen van de psychose verminderen (bijv. stemmen horen) en de bijwerkingen van hun medicatie nemen af. De nadelen zijn echter ernstig. Volgens onderzoek naar cannabisgebruik bestaan er sterke aanwijzingen dat:

  • Cannabisgebruikers met aanleg voor een psychose door blowen het gevaar lopen op een jongere leeftijd psychotisch worden;
  • Hasj/wiet een negatieve invloed heeft op het verloop van de psychose;
  • Cannabisgebruikers die aan een psychose lijden sneller, heftiger en langduriger psychotisch worden
  • De medicijnen die psychotische patiënten moeten slikken, minder goed werken als iemand blowt;
  • Terugval in een psychose vaker optreedt bij cannabisgebruikende patiënten dan bij niet-gebruikende patiënten.

Bron: LeDD


Scroll naar boven