Home Vraag Kun je verslaafd raken aan GHB?

Kun je verslaafd raken aan GHB?

De meeste mensen nemen GHB uitsluitend bij bepaalde bijzondere gelegenheden. Er wordt dan te weinig GHB gebruikt om er aan verslaafd te raken. Langdurig en frequent gebruik van grote hoeveelheden GHB kan leiden tot zowel lichamelijk als geestelijk afhankelijkheid. Afhankelijkheid van GHB komt steeds vaker voor.

Meer details

Bij verslaving kan een onderscheid worden gemaakt tussen lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid. Lichamelijke afhankelijkheid betekent dat het lichaam aan het middel gewend is en dat je je ziek voelt als het middel niet gebruikt wordt. Bij geestelijke afhankelijkheid heb je het gevoel dat niet zonder het middel te kunnen functioneren. Het gebruik van het middel wordt steeds meer een obsessie. Je “moet” het hebben.

De lichamelijke afhankelijkheid van GHB lijkt het meest op de lichamelijke afhankelijkheid van alcohol. Geestelijke afhankelijkheid ontstaat heel geleidelijk. Het begint er mee dat het gevoel dat je veel beter feest, slaapt of vrijt onder invloed van GHB niet gemist kan worden. Als dat gevoel sterker wordt, kan na verloop van tijd de indruk ontstaan dat je zonder GHB eigenlijk niet meer kunt feesten, vrijen of slapen. Vaak wordt dan ook GHB op andere momenten gedurende de dag genomen. Zonder GHB voel je je onrustig, opgejaagd. Je wilt dan GHB nemen om de gewone dagelijkse activiteiten te kunnen verrichten. Het gevoel is steeds minder vrij om geen GHB te nemen. De lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid versterken elkaar.

De kans op het ontstaan van geestelijke afhankelijkheid wordt groter als GHB (bijna) dagelijks gebruikt wordt. Als GHB enkele malen per maand gebruikt wordt, is de kans op lichamelijke of geestelijke afhankelijkheid zeer klein. Bij regelmatig gebruik van GHB ontstaat “tolerantie”. Dat wil zeggen dat je meer neemt voor het gewenste effect dan eerder het geval was. Als bijna dagelijks GHB gebruikt wordt, neemt deze tolerantie verder toe en wordt de dosering GHB steeds hoger. Je lichaam raakt op deze wijze aan de toevoer van GHB gewend. Als je lange tijd veel GHB hebt gebruikt, dan kun je ontwenningsverschijnselen krijgen als je stopt: slapeloosheid, depressie, angsten, trillingen en verwardheid. Mocht je dagelijks GHB gebruiken en willen stoppen, raadpleeg dan altijd een arts. Medische hulp bij afkicken is dan noodzakelijk. Bij de ene persoon komt dit moment na enkele maanden van (bijna) dagelijks gebruik, bij de ander duurt het een jaar of langer.

Mocht je dagelijks GHB gebruiken en willen stoppen, raadpleeg dan altijd een arts. Medische hulp bij afkicken is dan noodzakelijk.

 


Scroll naar boven