Home Vraag Kun je verslaafd raken aan paddo’s?

Kun je verslaafd raken aan paddo’s?

In theorie zou het kunnen, maar in de praktijk komt dit niet of nauwelijks voor. Lichamelijk raak je niet afhankelijk. Als na een tijdje met gebruik van paddo’s gestopt wordt, ontstaan er geen lichamelijke ontwenningsverschijnselen. Je voelt je niet ziek als je stopt. Mensen raken in een zeer uitzonderlijk geval geestelijk afhankelijk van paddo’s. Dit kan gebeuren bij mensen die ook veel andere bewustzijnsveranderende middelen nemen.

Meer details

Om antwoord te geven op de vraag of je verslaafd kunt raken aan paddestoelen moet er eerst een onderscheid gemaakt worden tussen lichamelijke en geestelijk afhankelijkheid. Bij lichamelijke afhankelijkheid gaat het om tolerantie en ontwenningsverschijnselen. Geestelijke afhankelijkheid is het gevoel dat je zonder het middel niet kunt functioneren. Het gebruik van het middel wordt steeds meer een obsessie. Je “moet” het hebben.

Lichamelijke afhankelijkheid
Als kort achter elkaar paddestoelen gebruikt worden, treedt er tolerantie op. Tolerantie houdt in dat iemand steeds meer van het middel neemt om het gewenste effect te voelen. Deze tolerantie verdwijnt wanneer er een tijd niet meer gebruikt wordt. Na het stoppen van regelmatig gebruik van paddestoelen treden er geen ontwenningsverschijnselen op.

Geestelijke afhankelijkheid
Geestelijke afhankelijkheid aan paddestoelen komt in de praktijk eigenlijk niet voor. Als mensen afhankelijk zijn van trippen, zijn paddestoelen één van de genomen tripmiddelen.

 


Vergroot lettertype
Scroll naar top