Home Vraag Kun je verslaafd raken aan paddo's?

Kun je verslaafd raken aan paddo’s?

Verslaving komt nauwelijks voor

In theorie zou het kunnen, maar in de praktijk komt dit niet of nauwelijks voor. Lichamelijk raak je niet afhankelijk. Als je na een tijdje stopt met gebruik van paddo’s krijg je geen lichamelijke ontwenningsverschijnselen: Je voelt je niet ziek als je stopt. Mensen raken in een zeer uitzonderlijk geval geestelijk afhankelijk van paddo’s/triptruffels. Dit kan gebeuren bij mensen die ook veel andere tripmiddelen nemen.

Verschil tussen lichamelijke en geestelijke verslaving

Om antwoord te geven op de vraag of je verslaafd kunt raken aan paddestoelen moet er eerst een onderscheid gemaakt worden tussen lichamelijke en geestelijk afhankelijkheid. Bij lichamelijke afhankelijkheid gaat het om tolerantie en ontwenningsverschijnselen. Geestelijke afhankelijkheid is het gevoel dat je zonder het middel niet kunt functioneren. Het gebruik van het middel wordt steeds meer een obsessie. Je “moet” het hebben.

Lichamelijke verslaving

Als je kort achter elkaar paddestoelen of truffels gebruikt, treedt er tolerantie op. Tolerantie betekent dat je houdt steeds meer van het middel neemt om het gewenste effect te voelen. Deze tolerantie verdwijnt als je een tijdje niet meer gebruikt. Als je regelmatid paddestoelen gebruikt en je stopt dan, dan krijg je geen ontwenningsverschijnselen. Je raakt niet lichamelijk verslaafd aan paddo’s.

Geestelijke verslaving

Geestelijke afhankelijkheid aan paddestoelen komt in de praktijk eigenlijk niet voor. Als het al voorkomt dan is het bij mensen die sowieso veel tripmiddelen gebruiken.


Scroll naar boven