Home Vraag Kun je verslaafd raken aan wiet?

Kun je verslaafd raken aan wiet?

Je kunt geestelijk afhankelijk raken van wiet. Lichamelijke afhankelijkheid komt niet of nauwelijks voor. Dit betekent dat je niet snel ontwenningsverschijnselen zult krijgen als je stopt.

Lichamelijke verslaving

Bij verslaving kun je spreken van lichamelijke afhankelijkheid en geestelijke afhankelijkheid. Lichamelijke afhankelijkheid houdt in dat je lichaam gewend raakt aan een middel en gaat protesteren als je stopt. Je krijgt dan ontwenningsverschijnselen. Dit komt bijvoorbeeld voor bij heroïne. Bij wiet komt dit niet of nauwelijks voor. Mensen die lange tijd intensief blowen noemen soms wel dat zij zich lichamelijk niet lekker voelen als ze stoppen. Ook worden slaapproblemen en geïrriteerdheid genoemd. Deze verschijnselen zijn echter nauwelijks vergelijkbaar met de ontwenningsverschijnselen bij stoppen met gebruik van heroïne. Het is ook niet uit te sluiten of deze klachten niet te maken hebben met de geestelijke afhankelijkheid.

Als je niet meer zonder kunt

Wiet kent namelijk wel een duidelijke geestelijke afhankelijkheid. Hiervan spreek je als je het gevoel hebt niet goed meer zonder een middel te kunnen. Je verlangt dan steeds vaker naar het middel en voel je je eigenlijk niet meer prettig zonder. Er zijn aanwijzingen dat je sneller verslaafd kunt raken aan sterke wiet dan aan wiet met een lager THC-gehalte.


Scroll naar top