Home Vraag Lachgas in het verkeer, hoe zit dat?

Lachgas in het verkeer, hoe zit dat?

Als mensen lachgas gebruiken in het verkeer kan dat heel gevaarlijk zijn. Lachgas verstoort de waarneming en het coördinatievermogen. Als je onder invloed bent van lachgas kan je dus niet meer veilig een voertuig besturen.

 

Meer details

Nieuwsmedia publiceren met enige regelmaat berichten over mensen die (vermoedelijk) lachgas hebben gebruikt in het verkeer. In sommige gevallen zijn er zelfs videobeelden gemaakt van mensen die tijdens het rijden in- en uitademen in een ballon. Het lijkt erop dat de laatste jaren meer mensen lachgas in het verkeer gebruiken dan voorheen. Toch is het niet bekend hoe vaak mensen lachgas gebruiken in het verkeer. Het is ook niet bekend hoe vaak er ongevallen worden veroorzaakt door mensen die lachgas gebruiken tijdens het rijden. 

Omdat lachgasgebruik niet eenvoudig aantoonbaar is in bloed, urine, adem of speeksel bij de bestuurder, is het moeilijk om aan te tonen dat het een rol heeft gespeeld bij verkeersongevallen. Toch ziet de politie in de laatste jaren een toename in het aantal aanrijdingen (van 60 incidenten in 2016 naar 960 incidenten in juli 2019) waar lachgas mogelijk bij betrokken is, vooral in de grote steden. Zo wordt tijdens reguliere verkeerscontroles steeds vaker lachgas aangetroffen.  

Lachgas is op dit moment niet verboden. Je mag lachgascapsules bij je hebben en je mag ook een lachgasballon in de auto aanwezig hebben. Maar het is verboden om gevaarlijke situaties te veroorzaken in het verkeer. Het is ook verboden om onder invloed van middelen te rijden. Als je lachgas gebruikt tijdens het rijden ben je dus strafbaar.

Hoe lang niet rijden na lachgas?
De belangrijkste effecten van lachgas duren een paar minuten. Maar ook daarna kan je reactievermogen of je coördinatie nog verminderd zijn. Hoe lang het precies duurt voordat je helemaal niet meer onder invloed bent van lachgas is niet zo goed onderzocht. Over het algemeen wordt gezegd dat je minimaal een uur moet wachten na de laatste dosis lachgas voordat je weer in staat bent om te rijden, maar dit kan per persoon verschillen.

 

 


Scroll naar boven