Home Vraag Slapen met een pilletje: wat zijn de risico's van benzodiazepinen?

Slapen met een pilletje: wat zijn de risico’s van benzodiazepinen?

Je slaapt slecht en je ligt vaak uren wakker. Of je bent gespannen, voelt je onrustig en wil niks liever dan rust in je hoofd. Of je wilt graag slapen na een avondje XTC maar je hebt plafonddienst. Benzodiazepinen zoals oxazepam, diazepam en temazepam kunnen in sommige gevallen helpen: angstgevoelens worden verminderd en je wordt er suf en slaperig van. Vorig jaar gebruikten 1,3 miljoen Nederlanders benzodiazepinen. Is dat verstandig? Kan dat kwaad? En wat zijn de risico’s?

Wat voor medicijnen zijn het meest verslavend?

Er zijn twee types waar je soms snel verslaafd aan kunt raken. De eerste categorie zijn benzodiazepinen, oftewel de slaap-en kalmeringsmiddelen. De tweede categorie bestaat uit opiaten, oftewel pijnmedicatie. Het grootste risico is dat mensen die er langdurig gebruik van maken een verslaving kunnen ontwikkelen. Je lichaam went aan het middel en je hebt steeds meer nodig voor hetzelfde effect. Als je steeds hoger gaat doseren loop je het risico op een verslaving en dan raak je geleidelijk aan de grip op je gebruik kwijt.

Het gevaar van benzo’s is dat je er echt super snel aan verslaafd kan raken. In het Radboudumc komen mensen die hele hoge doseringen benzodiazepinen gebruiken. Als iemand die daar niet aan gewend is deze hoeveelheden zou nemen, zou diegene direct in een coma belanden. Maar deze mensen komen gewoon lopend binnen op de afdeling. Het is indrukwekkend hoezeer je lichaam zich eigenlijk kan aanpassen aan die steeds hoger wordende dosering benzodiazepinen.

Meer info:

Scroll naar boven