Home Vraag Waarom is het effect van de ene XTC-pil heftiger dan een andere?

Waarom is het effect van de ene XTC-pil heftiger dan een andere?

Het effect van XTC heeft niet alleen te maken met de pil zelf, maar ook met de persoon zelf en met de omgeving.

Meer details

Het effect van XTC heeft niet alleen te maken met de pil zelf, maar ook met de persoon zelf en met de omgeving, ofwel drugs, set en setting.

Drugs: niet iedere pil bevat een zelfde dosis.
Set: niet iedereen is even groot, zwaar etc.
Setting: het is anders als je thuis gebruikt of op een party in een drukke, hete ruimte.

Drugs
Het verschil in de hoeveelheden milligram per pil loopt uiteen van 20 tot soms wel 300 milligram. Je kunt je pillen daarom beter eerst laten testen om erachter te komen hoe hoog ze gedoseerd zijn.

Set
Er kunnen ook individuele verschillen zijn in effect. XTC heeft een oppeppend en een bewustzijnsveranderend (ofwel entactogeen) effect. Het oppeppende effect maakt je energiek, helder en alert. Het bewustzijnsveranderende effect zorgt voor een ontspannen, zorgeloze stemming. Je voelt je losser en remmingen vallen weg. Aan het bewustzijnsveranderende effect wen je; je ontwikkelt er tolerantie voor. Dat komt omdat door het gebruik van XTC de serotoninevoorraad in je hersenen uitgeput is geraakt. Meer of extra slikken heeft dan geen zin meer. Je kunt het prettige gevoel niet meer krijgen. De serotoninevoorraad moet eerst weer op peil zijn. Aan het oppeppende effect wen je veel langzamer. Gevolg is dat als je meer gaat slikken je alleen maar het oppeppende effect voelt en meer en meer speedy wordt. Als jij vaak gebruikt hebt kan dit een belangrijke reden zijn voor het verschil in effect tussen jou en iemand anders.

Ook is belangrijk hoe groot je bent. Hoe groter je bent hoe meer bloed je hebt. Als je een drug neemt komt deze in je bloedbaan terecht. De bloedbaan transporteert de drug vervolgens naar alle organen en de hersenen. Hoe groter je bent, hoe meer bloed je hebt en hoe meer verdund de drug in het bloed aanwezig is. Uiteindelijk bereikt dan een geringer deel de hersenen. Bij XTC ligt de meest gebruikte dosis op ongeveer 1 à 1,5 mg. per kilo lichaamsgewicht. Dus voor een persoon van 70 kg. zou de dosis tussen de 70 en de 105 mg. zijn. Tenslotte: het verschil in effect kan ook te maken hebben met je stemming. Voel je je al goed dan zal dat effect versterkt worden.

Setting
Ook de setting is van belang. Het is anders als je thuis gebruikt of op een party in een drukke, hete ruimte.


Scroll naar boven