Home Vraag Waarom moet ik zo vaak plassen als ik alcohol drink?

Waarom moet ik zo vaak plassen als ik alcohol drink?

Ken je dat? Je bent een avondje aan het drinken en moet naar de WC. Maar na je eerste bezoekje moet je voor je gevoel ineens veel vaker! Kan je dan je WC-bezoek beter zo lang mogelijk uitstellen? Wij zochten het voor je uit. 

Feit of fabel?

Moet je echt vaker naar de WC door die eerste keer te gaan? Nee, zo werkt het niet. In die zin is het dus een fabel. Maar het drinken van alcohol heeft wel effect op je toiletbezoekjes!  

Effect van alcohol op je blaas

Hoe meer je drinkt, hoe meer je moet plassen. Dit is ook zo als je alleen maar water of fris drinkt. Maar het drinken van alcohol maakt dit erger. Dat komt doordat alcohol vochtafdrijvend werkt. Alcohol heeft ook effect op het hormoon dat regelt dat we vocht vasthouden in ons lichaam. Simpel gezegd zorgt alcohol ervoor dat je meer urine aanmaakt. Dit bestaat deels uit de alcohol die je hebt gedronken, en deels uit vocht wat in je lichaam is opgeslagen. Hierdoor kan alcohol zorgen voor uitdroging, ondanks dat je de hele avond vloeistoffen binnenkrijgt. En uitdroging is deels de veroorzaker van je kater.  

Daarnaast is je blaas niet heel groot. Hoe meer urine je lichaam aanmaakt, hoe sneller je blaas vol zit.  

Drankjes met caffeïne

Ook caffeïne werkt vochtafdrijvend. Dus als jij drankjes met alcohol én caffeïne neemt moet je nog vaker plassen. Caffeïne zit bijvoorbeeld in energydrank en cola. En dus ook in mixdrankjes zoals wodka-redbull of rum-cola.  

Na dat eerste WC-bezoek…

Dus hoe kan het dan dat je na dat eerste WC-bezoek ineens vaker moet?  

Er zijn verschillende verklaringen. Zo duurt het even voor je lichaam de alcohol verwerkt, en dus meer urine gaat produceren. Hoe later op de avond, hoe meer je al gedronken hebt en hoe meer urine er dus geproduceerd wordt. Dan is het dus niet gek dat je later op de avond vaker naar de wc moet!  

Een andere verklaring is dat het vooral een mentaal dingetje is. Als je met vrienden een avond aan het drinken of stappen bent, valt het je meer op dat je naar de WC moet. Want je mist dan een deel van het gesprek/feest.  

Zo lang mogelijk wachten heeft geen zin

Heeft het dan zin om zo lang mogelijk te wachten met naar de WC gaan? Nee. Dit is zelfs slecht voor je lichaam. Je plas ophouden terwijl je eigenlijk moet plassen kan leiden tot urineweginfecties. Dan krijg je bijvoorbeeld het gevoel dat je moet plassen, terwijl dat niet zo is. Ook kan het de signalen tussen je brein en blaas verstoren. Deze signalen zijn nodig, zodat je weet wanneer je moet plassen.  

Dus moet jij naar de WC, gewoon gaan! Je lichaam geeft niet voor niks het signaal.  

Wat kan je doen om minder vaak naar de WC te moeten? 

Het is een beetje flauw, maar de beste oplossing is om wat minder alcohol te drinken. Vermijd ook de drankjes met caffeïne.  

En wil je je kater verminderen? Zorg dan dat je voldoende water drinkt.  

Samenvatting

Door het eerste WC-bezoek hoef je niet ineens vaker naar de WC. Dat je vaker naar de WC moet komt doordat je door alcohol meer urine aanmaakt. Je bezoek aan de WC zo lang mogelijk uitstellen is geen goed idee: dit kan zorgen voor urineweginfecties.  

Scroll naar boven