Home Vraag Wat heeft jouw baas te zeggen over drugsgebruik in je vrije tijd?

Wat heeft jouw baas te zeggen over drugsgebruik in je vrije tijd?

In principe mogen mensen in hun vrije tijd doen wat ze willen. Drugsgebruik wordt in Nederland gezien als een privézaak. Het kan op zichzelf nooit een reden zijn voor ontslag. Maar dat verandert als het privégedrag invloed krijgt op het werk. 

Meer details

Een ggz-instelling ontsloeg acht medewerkers omdat ze tijdens een bedrijfsuitje cocaïne en speed gebruikt hadden. Shell hield een grootschalige drugscontrole waar bij 69 tijdelijke werknemers sporen van drugs werden aangetroffen, zij werden ontslagen. Een energiebedrijf onderwierp zijn personeel aan blaastesten om zo drugs- en alcoholgebruik aan te pakken, dit omdat om onveilige situaties in de kolen- en gascentrales te voorkomen. Maar hoeveel heeft je baas eigenlijk te zeggen over jouw gedrag?

Privéleven

In principe mogen mensen in hun vrije tijd doen wat ze willen. Je mag op grond van het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens zelf bepalen hoe je privéleven eruitziet. Drugsgebruik wordt in Nederland gezien als een privézaak. Het kan op zichzelf nooit een reden zijn voor ontslag. Maar dat verandert als het privégedrag invloed krijgt op het werk. Voor mensen met een voorbeeldfunctie of voor werknemers in de zorg, zeker als zij werken met verslaafden, zijn er wel strenge regels en kan dit dus leiden tot ontslag. De kantonrechter beslist uiteindelijk of het ontslag rechtmatig is. 

Drugstesten

Het afnemen van een drugstest is overigens aan veel regels gebonden. Een Nederlandse werkgever kan je dan ook niet zomaar verplichten om een drugstest te doen. Dit mag alleen als je voor je werk bijvoorbeeld een voertuig bestuurt of gevaarlijke machines bedient. Of als je voor Defensie of bij de politie werkt. Zomaar een test uitvoeren is een inbreuk op de privacy en dat mag niet. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) houdt hier toezicht op. Maar met name Amerikaanse bedrijven met een Nederlandse vestiging maken zich hier wel schuldig aan, in de Verenigde Staten is er minder strenge wetgeving. 


Scroll naar boven