Home Vraag Wat is de beste manier om met je ouders over drugs te praten?

Wat is de beste manier om met je ouders over drugs te praten?

Zorg dat je zelf niet de dupe wordt van foute veronderstellingen en paniek bij je ouders. Wees hen voor en begin zelf over drank, drugs en pillen. Eerlijkheid wordt altijd op prijs gesteld.

Hoe ga je te werk?

  • Zoek een geschikt moment.
  • Een krantenartikel of tv-programma helpt je op weg.
  • Informeer je ouders over drugs.
  • Gesprek mislukt? Volgende keer beter!

Begin er zelf over

Met je ouders praten over drugs…Misschien denk je wel: no way! De laatsten met wie ik over drugs praat, zijn mijn ouders. Op hun beurt denken je ouders misschien: ik zou eens over drugs willen praten, maar ik weet niet hoe. En ondertussen groeien bij hen de vooroordelen, veronderstellingen en ongerustheid…

Zorg dat je zelf niet de dupe wordt van foute veronderstellingen en paniek bij je ouders. Wees hen voor en begin zelf over drank, drugs en pillen. Eerlijkheid wordt altijd op prijs gesteld.

Zoek een geschikt moment

Alles draait rond timing. Jij kent je ouders het best. Jij weet waar en wanneer je hen het best wel of niet aanspreekt over drugs. Een week voor een festival? Slecht idee. Als ze weer eens doodmoe thuiskomen van het werk? Misschien toch beter niet. Zorg dat de sfeer juist zit (bijvoorbeeld gezellig samen aan de afwas of voor tv) en je ouders tijd en zin hebben om te praten.

Een krantenartikel of tv-programma helpt je op weg

In de krant staan regelmatig artikels over alcohol of andere drugs. Ook op tv komen deze onderwerpen geregeld ter sprake. Zo kan een reportage de aanleiding vormen voor een gesprek. Je kan bijvoorbeeld vragen wat ze ervan zouden vinden als je zou blowen. Vraag waar ze bang voor zijn of wat ze minder erg zouden vinden. Het is belangrijk dat jullie een open gesprek kunnen hebben en samen afspraken kunnen maken.

Informeer je ouders over drugs

Onwetendheid leidt vaak tot een hevige reactie. Heb je de indruk dat je ouders niets of niet zo veel weten over drugs, dan kan je eerst praten over alcohol, tabak of medicijnen. Deze dingen kennen ze of gebruiken ze zelf. Of je kan hen helpen om zich beter te informeren over drugs. De website drugsinfo of een folder van de Drugs Infolijn kunnen hulp bieden. Ook is er een speciale website voor ouders over dit onderwerp: helderopvoeden.nl.

Als het gesprek best meeviel

Was het eerste gesprek een meevaller (ook al was het wat wennen), dan weet je dat er later nog over drugs gepraat kan worden. Niet omdat het moet, maar omdat je er zin in hebt of de behoefte voelt om te praten. Als je ooit hulp of steun zou nodig hebben bij problemen, is er toch al een basis gelegd.

Gesprek mislukt? Volgende keer beter

Ondanks jouw goede planning kan het gesprek toch uitdraaien op een complete teleurstelling. Wat dan?

Als je het ziet zitten: waag een tweede kans

Je ouders moeten misschien nog wennen aan het idee. Geef ze wat tijd en hopelijk lukt het later wel. Maar blijf realistisch: soms lukt het echt niet om over drugs te praten met je ouders. Toch zijn er dan vast wel andere mensen in je omgeving met wie het wel lukt, zoals je broers of zussen, je lievelingstante, je oma of opa.

Succes!


Terug naar overzicht

Scroll naar boven