Home Vraag Wat is de meest effectieve manier van XTC bijdoseren?

Wat is de meest effectieve manier van XTC bijdoseren?

Sommige mensen nemen een halve pil in één keer, anderen beginnen met een ‘kwartje’. Wat het meest effectief is, is heel erg persoonlijk en afhankelijk van diverse factoren. Bijvoorbeeld het aantal milligram MDMA in de pil, je lichaamsgewicht, maar ook wat je zelf als prettig ervaart. De een vindt het fijn om een hele pil te nemen die dan goed inslaat. Een ander wil graag iets meer een geleidelijke opbouw. Ervaren gebruikers adviseren meestal “op de top van je 1e pil bijslikken” maar ook dat zal verschillen van persoon tot persoon.

Hoe lang werkt XTC en wanneer ‘bijnemen’?

Een ‘hele’ dosering XTC is over het algemeen na 4 tot 6 uur uitgewerkt. Sommige mensen kiezen ervoor om dan ‘bij te nemen’ omdat ze de eerste sterke roes vast willen houden. Dat heeft alleen niet zo veel zin. Het gevoel van de eerste dosis van die avond krijg je niet meer terug en de lichamelijke bijwerkingen nemen alleen maar toe, zoals een droge mond, gespannen spieren en tanden knarsen. Dat is vaak het moment waarop mensen denken dat er (veel) speed in hun pillen zit. 

Shulgin (de ‘uitvinder’ van XTC) gaf het volgende advies: begindosis 120 mg (80 – 160 mg), indien gewenst na anderhalf uur 40 mg bijnemen om het effect te verlengen (1/3 van de eerste dosis), zie erowid.

Algemene doseringsinformatie

Een ‘veilige dosis’ is niet te geven. Het gebruik van XTC is namelijk nooit zonder risico, maar door je aan een richtlijn te houden kun je de bijwerkingen en risico’s zo veel mogelijk beperken.

Ervaren gebruikers van XTC gaan uit van een dosis van 1-1,5 mg per kilo lichaamsgewicht. Dat is voor iemand van 70 kilo één pil van 70-105 mg MDMA. Beginnende gebruikers kunnen beter met een halve dosis beginnen. Een dosering is alleen te berekenen als je je pil hebt laten testen: alleen dan weet je hoeveel MDMA er ongeveer in je pil zit. Uitgebreidere informatie hierover kun je krijgen via een testservice. Kijk hier voor adressen van testservices.

Het XTC “love gevoel”

Als je vaker dan één keer per maand gebruikt wordt het typische XTC ‘love’ gevoel steeds minder. Je voelt je dan alleen nog maar opgepept. Meer slikken heeft geen zin. Ook nemen de risico’s toe als je vaker en meer MDMA per keer gebruikt. Vaker dan 1x per maand slikken van ‘lichte’ of ‘gewone’ doseringen kan al riskant zijn voor je hersenen. Neem niet vaker van 1x per 2 maanden.


Scroll naar boven