Home Vraag Wat is het verschil tussen GHB en GBL?

Wat is het verschil tussen GHB en GBL?

GBL wordt anders gedoseerd dan GHB, omdat het meer geconcentreerd is. Je hebt dus minder nodig voor hetzelfde effect. Dit komt omdat GHB meestal in de vorm van een zout wordt opgelost in water, terwijl GBL meestal puur (ook in de vorm van een vloeistof) genomen wordt. Dit is zeer gevaarlijk want onverdund kan het irritatie en beschadiging van slokdarm en maag veroorzaken.

Het is ook mogelijk dat GBL meer misselijkheid veroorzaakt, dan dat GHB dat doet.

Meer details

GBL wordt anders gedoseerd dan GHB, omdat het meer geconcentreerd is. Je hebt heeft dus minder nodig voor hetzelfde effect. Dit komt omdat GHB meestal in de vorm van een zout wordt opgelost in water, terwijl GBL meestal puur (ook in de vorm van een vloeistof) genomen wordt. Dit is zeer gevaarlijk want onverdund kan het irritatie en beschadiging van slokdarm en maag veroorzaken. Het is ook mogelijk dat GBL meer misselijkheid veroorzaakt, dan dat GHB dat doet.

GBL (gamma-butyrolacton) is de belangrijkste grondstof voor het maken van GHB. GBL is een agressief schoonmaakmiddel. Een andere benodigde stof is natronloog. Natronloog wordt ook gebruikt als gootsteenontstopper. GHB wordt gezien als hardrugs en staat daarom op lijst I van de Opiumwet. Ook maakt de plaatsing voorbereidingshandelingen voor de productie van GHB strafbaar. 

GBL is in geen enkele wet opgenomen. Het gebruik van GBL is niet strafbaar; in bezit hebben van een hoeveelheid voor eigen gebruik, ook niet. Een gebruiker is wel strafbaar, wanneer iemand onder invloed van GBL deelneemt aan het verkeer en een ongeluk veroorzaakt. Handel in GBL is verboden volgens de wet op economische delicten.

 


Scroll naar boven