Home Vraag Wat zijn de risico’s van het combineren van alcohol en energydrinks?

Wat zijn de risico’s van het combineren van alcohol en energydrinks?

Alcohol en cafeïne (dat zit in de meeste energiedrankjes) werken vochtafdrijvend. Dat betekent ze samen tot uitdrogingsverschijnselen kunnen leiden. Ook is er een (kleine) kans op hartritmestoornissen bij de combinatie alcohol/energiedrankjes.

Cafeïne

De twee belangrijkste bestanddelen in energydrinks zijn cafeïne en glucose. Zowel alcohol als cafeïne werken vochtafdrijvend, wat betekent dat de combinatie tot uitdrogingsverschijnselen (dorst, verwardheid, hoofdpijn) kan leiden. De kans is groot dat je je minder bewust bent van die uitdrogingsverschijnselen door de stimulerende effecten van de energrydrankjes. Ook andere effecten van de alcohol (hoofdpijn, een verminderd reactievermogen) zul je daardoor mogelijk minder goed merken. 

Er bestaat een vergrote kans op hartritmestoornissen als je alchol met energydrinks mixt. Zeker voor mensen met aangeboren hartritmestoornissen kan dit gevaarlijk zijn. 

Minder dronken?

Het is een misverstand is dat je door het drinken van energydrinks in combinatie met alcohol minder snel dronken wordt. Hoewel je misschien voor je gevoel minder dronken bent, blijft de hoeveel alcohol in je bloed hetzelfde. Dat betekent dus ook dat je door energydrinks niet sneller nuchter bent en dus ook niet eerder kunt autorijden.

Lees meer over energiedrankjes bij het Voedingscentrum.


Scroll naar boven