Home Vraag Worden katers erger als je ouder wordt?

Worden katers erger als je ouder wordt?

Wakker geworden met een kater? Het lijkt soms wel alsof de katers erger worden als je ouder wordt. Maar is dit echt zo? Wij zochten het voor je uit.  

Feit of fabel?

Hoewel je gevoel misschien iets anders zegt, blijkt uit onderzoek dat je katers niet erger worden als je ouder wordt. Het is dus een fabel.  

Sterker nog; je katers worden juist minder erg!  

Als je ouder wordt krijg je minder tolerantie voor alcohol

Als je ouder wordt, drink je waarschijnlijk minder regelmatig dan je bijvoorbeeld tijdens je studententijd deed. Je hebt daardoor minder tolerantie voor alcohol. Ook ben je waarschijnlijk minder gewend aan het gevoel van een kater. En, als je ouder wordt krijg je meer verantwoordelijkheden. Vroeger kon je de kater verzachten door nog wat langer te slapen of door de hele dag uit te brakken op de bank. Helaas, die tijd is voorbij!  

Katers duren langer als je ouder bent

Hoewel de katers dus mee zouden moeten vallen, wordt het voor je lichaam wel moeilijker om alcohol te verwerken als je ouder wordt. Als je ouder wordt neemt het watergehalte in je lichaam af. Oftewel: je hebt minder water in je lichaam. Om die reden kan je met evenveel alcohol op je 25e meer dronken zijn dan op je 18e. Daarnaast droogt alcohol je lichaam uit. En dat is ook een van de belangrijkste veroorzakers van een kater. Verder doet je lever er langer over om alcohol af te breken. Je kater kan daardoor langer duren dan vroeger.  

Scroll naar boven