Home FAQ FAQ XTC

FAQ XTC

XTC

Een veel gehoord argument is dat mensen het testen van pillen bij een testservice te veel ‘gedoe’ vinden en dat even googlen op internet al snel informatie geeft. Een van de meest genoemde sites is Pillreports. Op deze site kunnen mensen informatie over hun pil invoeren (naam, stad, logo, kleur, vorm etc) met daarbij het al dan niet door een labtest verkregen uitslag van het aantal milligram MDMA per pil. Ook op Partyflock worden regelmatig testuitslagen gedeeld bijvoorbeeld in het pillentopic.

Lees verder

Op dit moment biedt het weinig voordelen om te testen op de dansvloer. Het huidige testsysteem is niet geschikt voor op feesten. Met een sneltest op feesten is de herkenbaarheid van foute bestandsdelen niet heel erg hoog. Daarnaast is het ook zo dat er een zero tolerance-beleid is op de meeste feesten en een testservice past daar niet in. Er is nu capaciteit om drugs te laten testen op kantoor en het geven van voorlichting.

Lees verder

Ja, het klopt dat XTC-gebruikers vaker last hebben van depressieve klachten dan niet-gebruikers, maar het is nergens aangetoond dat je depressief kunt worden van XTC. De meeste klachten verdwijnen op de duur weer. 

Lees verder

De Drugs Infolijn wordt regelmatig gebeld door mensen die last hebben van uiteenlopende ‘vreemde klachten’ na XTC gebruik. Veel mensen (de één is er gevoeliger voor dan de ander) voelen zich de dag(en) na XTC-gebruik (“dinsdag-dip”) behoorlijk brak. Soms begint het meteen nadat de pil is uitgewerkt (de ‘come-down’) met nergens zin in hebben, geïrriteerd zijn, huilbuien, ongeconcentreerd zijn, geheugenstoornissen of even niet goed meer kunnen zien. Soms duurt dit langer dan een paar dagen. Het is belangrijk dat je in de periode na het XTC gebruik goed voor jezelf zorgt. Rust goed uit en eet goed zodat je je reserves weer kunt aanvullen. Bedenk dat deze klachten bij het gebruik van XTC kunnen horen, net als de pieken, en dat je je erop moet instellen. 

Lees verder

Sommige gebruikers nemen een halve pil in één keer, anderen beginnen met een ‘kwartje’. Wat het meest effectief is, is heel erg persoonlijk en afhankelijk van diverse factoren. Bijvoorbeeld het aantal miliggram MDMA in de pil, je lichaamsgewicht, maar ook wat je zelf als prettig ervaart. De een vindt het fijn om een hele pil te nemen die dan goed inslaat, een ander wil graag iets meer een geleidelijke opbouw. Ervaren gebruikers adviseren meestal “op de top van je 1e pil bijslikken” maar ook dat zal verschillen van persoon tot persoon.

Lees verder

Door het slikken van XTC krijg je een droge mond en het wekt (een vals) gevoel van dorst op. Door XTC-gebruik voel je de signalen van je lichaam (hitte, dorst, honger en vermoeidheid) niet goed aan. Wees je daar bewust van. Voldoende drinken is belangrijk, maar te veel water drinken in korte tijd kan gevaarlijk zijn. Om watervergiftiging te voorkomen is het belangrijk niet teveel water te drinken: een glas water per uur. Je kunt dit afwisselen met frisdrank, of beter nog eet een waterijsje om de dorst te lessen. 

Lees verder

Er zijn bijna alleen maar hooggedoseerde XTC pillen op de markt. Dit zijn XTC pillen met 150/200 milligram MDMA of meer. Bij hogere doseringen nemen de gewenste effecten (het bekende “love” gevoel) niet toe, maar ervaar je meer ongewenste (speedy) effecten (“strak staan”).

Bij veelvuldig gebruik van dergelijke doseringen treedt tolerantie op voor de effecten van XTC. Het typische XTC gevoel wordt steeds minder. Je bent zijn dan geneigd om meer te slikken, waardoor je alleen maar het oppeppende effect voelt en meer en meer speedy wordt.

Ook de risico’s nemen toe met de dosis. Je hebt eerder last van angst, paniek of overgeven. Ook kun je bewusteloos raken en is er kans op een levensbedreigende toestand zoals oververhitting of serotoninesyndroom. En de dinsdagdip is veel zwaarder.

Lees verder

Het festivalseizoen betekent voor velen een zomer lang zon en feest. Sommigen drinken daar alcohol bij, anderen gebruiken drugs. Wil je geen risico lopen, gebruik dan geen drugs. Ben je toch van plan drugs te gebruiken, let dan op het volgende. Als je XTC gebruikt loop je risico om oververhit te raken en dat kan gevaarlijk zijn. Vergeet daarom niet om regelmatig af te koelen in de schaduw. Drink 1 glas water per uur, ook al heb je meer dorst. Niet meer, want dan loop je het risico op watervergiftiging. Test je drugs zodat je weet hoe sterk je pil is. Er zijn momenteel veel hooggedoseerde pillen op de markt die extra risico’s met zich mee brengen.

Lees verder

Als je antidepressiva gebruikt kun je beter geen XTC gebruiken. Antidepressiva worden immers voorgeschreven om de neurotransmitterhuishouding weer in balans te brengen en zo angst of depressie te verminderen. XTC kan dit proces verstoren. Daarnaast is er nog een ander effect mogelijk als je antidepressiva gebruikt: de XTC werkt niet.

Lees verder

Het optreden van een XTC-dip kan liggen aan uitputting van je serotoninesysteem, het je niet goed voorbereiden op gebruik en aan te veel en te vaak gebruik. De werking van de prepare en repair producten uit de smartshop is niet bewezen. Aan het eind van het lange antwoord staan een aantal tips om een dip kunt voorkomen.

Lees verder

Er zijn 2 manieren om je XTC te testen.

1. Bij de testservice;  Test hier je drugs

2. De sneltest die je koopt bij de smartshop.

Lees verder

Wat betreft risico’s kun je drugs beoordelen aan de hand van drie criteria: lichamelijke schade, verslavingskans en sociale schade. Vergelijking is moeilijk: beide drugs hebben eigen lichamelijke risico’s. Wat betreft verslavende werking en sociale gevolgen scoort cocaïne duidelijk slechter dan XTC.

Lees verder

Ja, steeds meer onderzoek maakt duidelijk dat gebruik van XTC kan leiden tot veranderingen in de hersenen. Die veranderingen zorgen er vaak voor dat het geheugen minder goed werkt. Maar of de schadelijke effecten ook bij gering gebruik optreden, is niet aangetoond. Helemaal uit te sluiten is het ook niet. Ook is niet duidelijk of de effecten blijvend zijn. Wat dat betreft is meer onderzoek nodig.

Lees verder

Bij het Amsterdam Dance Event in 2018 kregen zeker acht bezoekers van het feest DGTL ongeveer gelijktijdig korte epileptische aanvallen. Aanwezigen denken dat de aanvallen te maken hebben met de hevige stroboscooplichten in combinatie met drugsgebruik. Hoe zit dat precies?

Epileptische aanvallen komen inderdaad voor bij dancefeesten en dan met name als er stroboscopen gebruikt wordt in de lichtshow. Een epileptisch insult kan worden opgewekt door fel, ritmisch licht. Niet alleen mensen die ervoor gevoelig zijn kunnen er last van krijgen, ook mensen die vermoeid zijn of drugs hebben gebruikt lopen meer risico.

Lees verder

Het effect van XTC heeft niet alleen te maken met de pil zelf, maar ook met de persoon zelf en met de omgeving.

Lees verder

mCPP staat voor meta-chloor-phenyl-piperazine. Soms zit er mCPP in pillen die als XTC verkocht worden.

Lees verder

Ja dat klopt. XTC is slecht voor je tanden. Dit heeft verschillende oorzaken:

  • knarsetanden
  • minder speekel
  • overgeven
  • zoete drankjes

Lees verder

MDMA stimuleert het vrijkomen van het antidiuretisch hormoon (ADH). Dit hormoon zorgt ervoor je niet of nauwelijks kunt plassen. Het water blijft dan in je lichaam, waardoor de waterhuishouding in je lichaam wordt verstoord.

Lees verder

Dieronderzoek geeft aanwijzingen dat 5-HTP schade door XTC kan verminderen. Of dit bij de mens ook zo is weten we niet. Bovendien zou de combinatie van 5-HTP en XTC voor een teveel aan serotonine kunnen zorgen. Dit kan allerlei vervelende en zelfs gevaarlijke klachten geven. Er worden in de literatuur meer bijwerkingen genoemd die het idee geven dat je voorzichtig moet zijn met 5-HTP. Als je toch 5-HTP wilt nemen, doe dit dan alleen ná het gebruik en niet ervoor.

Lees verder

Ernstige gezondheidsincidenten bij XTC-gebruik komen relatief weinig voor, maar kunnen wel een dodelijke afloop hebben. Oververhitting is de belangrijkste oorzaak van overlijden ten gevolge van XTC-gebruik. Door de combinatie van XTC-gebruik, een warme omgeving, lang dansen en te weinig drinken kan oververhitting ontstaan. Is iemand bleek en warm of verminderd aanspreekbaar: bel onmiddellijk 112, trek overtollige kleren uit en besproei hem met water.

Lees verder

Veel mensen (de één is er gevoeliger voor dan de ander) voelen zich de dag(en) na XTC-gebruik behoorlijk brak. De zogenaamde “dinsdag-dip”. Waarom deze symptomen niet gelijk de dag na gebruik optreden, is nog niet geheel duidelijk. Men vermoedt dat de receptor pas later reageert op het tekort aan serotonine.

Lees verder

Veel mensen denken dat MDMA en XTC twee verschillende drugs zijn. MDMA zien ze als “puurder” dan XTC. Dit klopt niet. Klik op lees verder voor de uitleg.

Hasj en wiet

Het korte antwoord is: Ja. Maar echt dingen zien die er niet zijn, komt niet zo vaak voor.

Lees verder

Combigebruik

Het is waarschijnlijk dat kalmeringsmiddelen (benzodiazepinen) zoals oxazepam in combinatie met XTC of speed minder goed werken. Ook staat in de literatuur beschreven dat benzodiazepinen de door XTC veroorzaakte bewegingsdrang versterken. Mogelijk vergroot dit het risico op bijwerkingen.

Lees verder

Nee, het is niet verstandig om XTC met alcohol te combineren. Het is extra slecht voor je gezondheid. Je kan sneller misselijk worden of hoofdpijn krijgen. Ook heb je een grotere kans op oververhitting en uitdroging.

Lees verder

Drugs algemeen

Als je veel vrienden hebt die drugs gebruiken en je gaat naar dancefeesten of festivals, dan denk je al gauw dat iedereen aan de drugs zit. Maar dat is niet zo! De meeste van je leeftijdgenoten gebruiken geen drugs.

Lees verder

Wat is de “zwarte lijst”?

Via de Red Alert app (drugredalert.nl) kun je de zogenaamde “zwarte lijst” zien met (extra) riskante pillen/poeders. Het gaat hier over pillen die geanalyseerd zijn door het DIMS (Drugs Informatie en Monitoring Systeem). Het DIMS houdt deze lijst bij. Het gebruik van de pillen/poeders op deze lijst geeft extra’s risico’s. Bijvoorbeeld doordat er PMMA inzit, of vanwege de grote spreiding in hoeveelheid MDMA in voor het oog dezelfde pillen, of doordat er andere extra schadelijke stoffen inzitten. Deze lijst is bedoeld om hiervoor te waarschuwen.

Maar wat betekent dat nu eigenlijk?

Lees verder

PMMA (para-Methoxymethamphetamine) lijkt qua werking op MDMA (de werkzame stof in XTC). De effecten van PMMA worden alleen veel later en veel minder sterk gevoeld dan bij MDMA. Het kan dus zijn, dat je denkt een “lage dosis” MDMA te hebben genomen, waardoor je gaat ‘bijnemen’ en zo sneller een riskante dosis binnen krijgt. Dit kan zelfs een dodelijke afloop hebben.

Lees verder

Scroll naar boven