Home XTC Risico's van XTC op langere termijn

Risico’s op langere termijn

Gebit

Door XTC kun je gaan knarsetanden en bijt- of kauwbewegingen maken. Ook maak je minder speeksel aan (de natuurlijke reiniger van je gebit). Dit kan schadelijk zijn voor je gebit.

Seks

Door XTC voel je je sneller tot anderen aangetrokken en krijg je zin om anderen aan te raken. Gecombineerd met een zorgeloze stemming kan dat sneller tot onveilige seks leiden. Ook is de kans groter dat je iets doet waar je later spijt van hebt.

Hersenbeschadiging

Steeds meer onderzoek maakt duidelijk dat gebruik van XTC kan leiden tot veranderingen in de hersenen. Die veranderingen zorgen er vaak voor dat het geheugen minder goed werkt. Je onthoudt dingen minder goed en je komt bijvoorbeeld minder snel op woorden. Dit kun je zien als een beschadiging. Hoe vaker je neemt en hoe hoger de dosis, des te meer kans op schade. Het risico wordt ook vergroot wanneer je in een warme ruimte bent, veel danst/beweegt en tussendoor niet afkoelt. Na stoppen lijkt herstel op te treden maar het is nog onduidelijk hoe snel dit gaat en of je weer helemaal de oude wordt.

Verslaving

XTC is niet lichamelijk verslavend: je lichaam gaat niet protesteren als je stopt met het gebruiken van XTC. Geestelijke afhankelijkheid komt wel af en toe voor. Je ziet dan dat mensen uitgaan zonder XTC niet meer leuk vinden. Als je vaak XTC gebruikt, treedt tolerantie op voor de effecten van XTC. Het typische XTC ‘love’ gevoel wordt steeds minder. De stimulerende effecten blijf je wel voelen. Je zou 2 tot 3 maanden moeten stoppen om het echte ‘love’ gevoel weer te kunnen voelen.

‘Vreemde’ klachten

Sommige mensen blijven lange tijd na gebruik van XTC dingen anders zien of voelen. Ze zien bijvoorbeeld patronen of bewegende deeltjes in hun beeld. Of hebben opeens het gevoel dat anderen of het eigen lichaam ‘vreemd’ is. Ook schokjes in je hoofd komen voor.  Mensen met deze klachten door gebruik van XTC kunnen terecht bij het Landelijk Medisch Spreekuur Partydrugs.
Bekijk het antwoord op de veelgestelde vraag: Ik heb vorige week XTC gebruikt en ik voel me nog steeds raar.

Loop jij extra risico?

  • Mensen met (aanleg) voor psychische problemen: XTC kan angstaanvallen en psychoses versterken.
  • Bij langdurig gebruik kunnen zich ook depressies, angsten, paniekreacties en slaapstoornissen voordoen.
  • Mensen met astma, een zwak hart, hoge bloeddruk, suikerziekte of epilepsie moeten zeker geen XTC gebruiken.
  • Door de combinatie van XTC en astmamedicijnen kan de bloeddruk gevaarlijk stijgen.
Scroll naar boven