Home Vraag Ik heb vorige week XTC gebruikt en ik voel me nog steeds raar.

Ik heb vorige week XTC gebruikt en ik voel me nog steeds raar.

De Drugs Infolijn wordt regelmatig gebeld door mensen die last hebben van uiteenlopende ‘vreemde klachten’ na XTC gebruik. Veel mensen (de één is er gevoeliger voor dan de ander) voelen zich de dag(en) na XTC-gebruik (“dinsdag-dip“) behoorlijk brak.

Bijwerkingen van XTC

Soms begint het meteen nadat de pil is uitgewerkt (de ‘come-down’) met nergens zin in hebben, geïrriteerd zijn, huilbuien, ongeconcentreerd zijn, geheugenstoornissen of even niet goed meer kunnen zien. Soms duurt dit langer dan een paar dagen.

Wat kun je doen als je last hebt van deze klachten?

Het is belangrijk dat je in de periode na het XTC gebruik goed voor jezelf zorgt. Rust goed uit en eet goed zodat je je reserves weer kunt aanvullen. Bedenk dat deze klachten bij het gebruik van XTC kunnen horen, net als de pieken, en dat je je erop moet instellen. 

Langdurige klachten door XTC

Over het algemeen gaan veel klachten na verloop van tijd vanzelf over. Er zijn echter gezondheidsklachten die langer kunnen aanhouden of pas ontstaan nadat de XTC uitgewerkt is:

  • Lichamelijk: slechte concentratie en verminderd geheugen, vermoeidheid, trillingen, stijfheid en kramp in de spieren, minder gevoel in de huid, klachten in het hoofd (schokken, duizelingen, gevoel dat er lucht in je hoofd zit)
  • Maar ook problemen met zicht: afwijkingen in kleur, vorm, beweging, contrast, bewegende deeltjes in je beeld. Dit wordt Visual Snow Syndrome genoemd.
  • Psychisch: verwardheid, achterdocht, druk en ontremd gedrag (ook seksueel), niet kunnen slapen, prikkelbaar, waanideeën, ander gedrag dan normaal, angst of paniek, depressie.
  • Maar ook het gevoel dat de wereld “vreemd” is (derealisatie), gevoel alsof je je eigen lichaam als vreemd ervaart (depersonalisatie). Dit wordt DPDR genoemd.

Houden de (lichamelijke of psychische) klachten langer aan dan je zou verwachten, of komen er nieuwe klachten bij? Bel dan met de Drugs Infolijn: 0900-1995 (€0,10 p.m.) of breng een bezoek aan je huisarts.

Medisch Spreekuur Partydrugs

Je zou ook contact op kunnen nemen met het Medisch spreekuur partydrugs. Dit spreekuur is speciaal voor mensen die klachten hebben na het gebruik van partydrugs.


Scroll naar boven