Hasj en wiet

Wat is hasj/wiet?

Hasj en wiet (ofwel marihuana) komen van de hennepplant (Cannabis Sativa). De belangrijkste werkzame stof is Tetra-Hydro-Cannabinol (THC). Hasj of wiet wordt meestal gerookt, maar soms ook gegeten in de vorm van spacecake.

Lees verder

Effecten

Van hasj en wiet kun je high of juist stoned worden. Roken van hasj of wiet werkt na enkele minuten. De effecten houden 2 tot 4 uur aan. Als je hasj of wiet eet, werkt het meestal pas na 1 à 2 uur. De effecten van spacecake duren veel langer, zo tussen de 4 en 6 uur.

Lees verder

Aantoonbaarheid

De afbraak van hasj/wietverloopt langzaam. Als je af en toe gebruikt zijn hasj en wiet meestal binnen 2 weken niet meer terug te vinden in de urine. Gebruik je vaak en veel dat kan het wel meer dan 4 weken later nog aantoonbaar zijn. 

Lees verder

Risico's

Veel voorkomende bijwerkingen van blowen zijn rode ogen, een droge mond, duizeligheid en hartkloppingen. Ook kan je misselijk worden of hoofdpijn krijgen.

Hasj en wiet kunnen soms verkeerd vallen. Je voelt je dan ziek en angstig.


Lees verder

Beperk de risico's

  • Laat je in de coffeeshop goed voorlichten over de soort, de sterkte en het effect.
  • Kies voor laag THC en/of hoog CBD gehalte.
  • Je hoeft niet diep te inhaleren.
  • Vermijd het roken van hasj/wiet met tabak in een joint.

 

Lees verder

Dosering

Omdat het THC-gehalte in hasj en wiet nogal verschilt, is het moeilijk een dosis aan te geven. Veel mensen roken 3 tot 6 joints uit 1 gram. Kies voor hasj of wiet met een laag THC-gehalte, of met een hoog CBD-gehalte. Dit zijn meestal de buitenlandse hasj- en wiet soorten.

Lees verder

Eerste hulp

Er kunnen nooit levensbedreigende situaties ontstaan enkel door gebruik van hasj of wiet. Meestal is bij blowen na een uur het ergste voorbij. Je kunt zonder justitiële gevolgen hulp halen want het gebruiken van hasj/wiet is in Nederland niet verboden.


Lees verder

Combigebruik

  • Hasj/wiet combineren met alcohol kan leiden tot misselijkheid, hoofdpijn en flauwvallen.
  • Hasj/wiet met XTC geeft verschillende ervaringen.
  • Hasj/wiet met cocaïne of speed vergroot de kans op psychische klachten.

 

 

Lees verder

Test je kennis

Lees verder

Test je gebruik

Lees verder

Actueel

Lees verder

Copyright © 2021 Trimbos-Instituut