Home Nieuws Paddo’s en truffels: wondermiddel tegen trauma en depressie?

Paddo’s en truffels: wondermiddel tegen trauma en depressie?

Hoewel sommigen paddo’s en truffels als wondermiddelen promoten, zijn onderzoekers terughoudend.

De werkzame stof in deze paddenstoelen en truffels is psilocybine, die de werking van de hersenen beïnvloedt en ervoor zorgt dat je de werkelijkheid anders ervaart. Voorstanders beweren dat deze nieuwe inzichten depressie en somberheid kunnen verminderen. Onderzoek toont aan dat psilocybine mogelijk effect heeft op bepaalde delen van de hersenen die worden geassocieerd met depressie. Maar wetenschappers benadrukken dat meer onderzoek nodig is voordat het als officiële behandeling kan worden aanbevolen.

Hoewel sommige onderzoeken positieve effecten suggereren, zijn er ook zorgen. Deelnemers aan deze onderzoeken zijn vaak al positief over psychedelica, wat de resultaten kan beïnvloeden. Bovendien blijken positieve effecten niet altijd blijvend te zijn en kunnen negatieve gevoelens tijdens de trip versterkt worden. Het gebruik van psychedelica kan ook gevaarlijk zijn, vooral in combinatie met andere medicatie.

Het vervangen van reguliere therapieën of antidepressiva door psychedelica is volgens experts niet aan te raden. Deze middelen kunnen een aanvulling zijn op bestaande behandelingen, maar ze zijn geen wondermiddel en moeten met voorzichtigheid worden gebruikt.

Lees het hele artikel op Pointer.nl.
En kijk hier de uitzending van Pointer Checkt over psilocybine terug.

Meer info:

Scroll naar boven